Putin će Zapadu poslati upozorenje letjelicom “Sudnji dan” na paradi povodom Dana pobjede

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslat će svojevrsno upozorenje Zapadu prezentacijom letjelice naziva “Sudnji dan” na proslavi koja će se održati u ponedjeljak, označavajući 77. godišnjicu pobjede Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom.

Prkosan pred izolacijom u koju ga je Zapad stavio otkako je naredio invaziju na Ukrajinu, Putin će govoriti na Crvenom trgu prije parade trupa, tenkova, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila.

Let iznad Katedrale svetog Vasilija Blaženog u Moskvi uključivat će supersonične letjelice, strateške bombardere te po prvi puta od 2010. godine, komandne avione Il-80 “Sudnji dan” koji bi nosio rusko naoružanje u slučaju nuklearnog rata, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

U tom scenariju, Il-80 je dizajniran da postane komandni centar za ruskog predsjednika. Prepun je tehnologije, ali detalji o njegovom dizajnu su ruska državna tajna.

Putin, šezdesetdevetogodišnji vođa Kremlja više je puta usporedio rat u Ukrajini sa izazovom sa kojim se Sovjetski Savez suočio kada su nacisti Adolfa Hitlera izvršili invaziju 1941. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata, 27 miliona ljudi iz tadašnjeg Sovjetskog saveza izgubilo je živote a Putin je prije invazije na Ukrajinu u više navrata istakao kako smatra da Zapad sada želi umanjiti ulogu koju su sovjetske snage imale u pobjedi nad nacistima piše Klix

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79