Putin govorio o odnosima s BiH, RTRS mu dodao nekoliko riječi

Akreditivnio pismo je predao i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija

Predsjednik Ruske Federcije Vladimir Putin primio je danas akreditivna pisma od strane 23 ambasadora u Moskvi.

Akreditivnio pismo je predao i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

– Ceremonija je održana u Velikoj palati – stoji u saopštenju Kremlja.

“Današnjoj svečanosti prisustvuju šefovi 23 diplomatske misije. Dopustit ću sebi slobodu da ukratko opišem stanje odnosa između Rusije i svake od zemalja koje predstavljate”, kazao je ruski predsjednik, te prvo opisao odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

“Odnosi s Bosnom i Hercegovinom zauzimaju važno mjesto u ruskoj politici na Balkanu. Predani smo aktivnom promicanju naših bilateralnih kontakata u trgovini, privredi, kulturi i humanitarnoj sferi. Kao garant Mirovnog ugovora sklopljenog prije 25 godina, Rusija se zalaže za nepokolebljivo poštivanje načela sadržanih u Daytonskom sporazumu u pogledu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti vaše zemlje. Mi to vidimo kao nerazdvojni uslov za izgradnju istinski moderne i demokratske Bosne i Hercegovine”, kazao je ruski predsjendik Putin.

U svom opisu odnosa Rusije i Bosne i Hercegovine, ruski predsjednik nije spomenu ni “entitete” ni “konstitutivne narode”, no RTRS (dio Javnog servisa BiH), u vijesti o ceremoniji u Velikoj palati, u obraćanje ruskog predsjednika “dodao” je nekoliko riječi.

Za razliku od zvanične stranice Kremlja, na portalu Radio – televizije Republike Srpske (RTRS), u Putinovom obraćanju dodana je i sljedeća konstrukcija na kraju: “jednakost tri državotvorna naroda i dva entiteta​ sa širokim ustavnim ovlašćenjima” piše Fokus.

RTRS Putinu “zakačio” nekoliko svojih riječi (Screenshot: lat.rtrs.tv)

U nastavku pogledajte i šta je zvanični Kremlj saopštio kada je Putinov opis odnosa s BiH u pitanju…

Putinovo obraćanje na zvaničnoj stranici Kremlja na engleskom jeziku u kojem nisu spomenuti ni “entiteti” ni “konstitutivni narodi” (Screenshot: en.kremlin.ru)

RTRS je spomenutu vijest objavio pod naslovom “Putin: Rusija za striktno poštovanje Dejtona (FOTO)”, no u zvaničnom saopštenju ruski predsjednik niti jednom nije koristio ni riječ “striktno”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79