Putin: Meta svi koji su uveli sankcije Rusiji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u četvrtak dekret kojim ovlaštuje Vladu Rusijie da zabrani tranzit kamiona koji prevoze teret registrovan u zemljama koje su primijenile slična ograničenja, odnosno sankcije protiv Rusije nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Podsjetimo, Rusija se u aprilu žalila da je Europska unija zatvorila svoje granice za neka teretna vozila registrovana u Rusiji i Bjelorusiji kako bi primijenila sankcije koje je uvela Moskvi, prenose agencije.

U dekretu se navodi da su mjere uvedene kao odgovor na “neprijateljska” ograničenja stranih država protiv ruskih građana i entiteta.

Ovo je vjerovatno kontra-sankcija Rusije na ograničenja drumskog tranzita EU. Kalinjingrad će ostati put za drumski tranzit između Rusije i EU, iako su zabilježeni poremećaji u snadbjevanju nakon ljetnje blokade trgovine Litvanije”, napisao je na Twitteru politički analitičar Samuel Ramani.

Nakon što je porastao broj stranih kompanija koje su zbog sankcija Moskvi napustile Rusiju, veliki broj ljudi ostao je bez posla.

Međutim na nova otpuštanje utjecalo je i to što je poslovanje domaćih ruskih kompanija indirektno pogođeno sankcijama, prenosi Mondo.

Već u martu je 95.000 radnika bilo poslano prinudne odmore. Kao jedan od odgovora Moskve na sankcije zemalja EU, Rusija je uvela takozvanu “crnu listu” na kojoj se nalazi najviše rukovodstvo Europske unije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79