Putin na paradi u Moskvi: “Naši vojnici se u Ukrajini bore protiv nepravde!”

Širom Rusije danas se obilježava dan pobjede nad Njemačkom u 2. svjetskom ratu. Parade će biti održane u 29 ruskih gradova, a ona centralna je već standardno na Crvenom trgu u Moskvi.

Širom Rusije danas se obilježava dan pobjede nad Njemačkom u 2. svjetskom ratu. Parade će biti održane u 29 ruskih gradova, a ona centralna je već standardno na Crvenom trgu u Moskvi. Ali neće sve biti kako je Putin zamislio…

Kako je rekao glasnogovornik Kremlja Dimitri Peskov, zbog nepovoljnog vremena otkazan je zračni dio parade i nećemo gledati slovo “Z” na nebu, javljaju ruski mediji.

– Dragi ruski vojnici, generali, admirali… Sretan vam Dan pobjede. Dan kad smo obranili našu zemlju za nas je uvijek svet. Borili smo se protiv neprijatelja po cijeloj Rusiji i pobijedili. I danas se borimo za naše ljude, za naše ljude u Donbasu, za sigurnost Rusije. Ovaj dan će uvijek biti dan pobjede našeg sovjetskog naroda. – rekao je Putin na početku govora i odmah nastavio:

– NATO nacije prošle godine u 12. mjesecu s nama nisu htjele potpisati ugovor. Imale su svoje planove. U Kijevu su pričali o nabavci nuklearnog oružja. Htjeli su stvoriti prijetnju za nas. Ova vojna akcija je bila jedina ispravna odluka. Mi nismo kao SAD, mi nećemo odustati od svoje tradicije. Milenijske vrijednosti Zapada su počele prevladavati tamo. Rusofobija, otpis onih koji su pobijedili, Amerikanci su zabranili svojim veteranima da dođu danas ovdje. Mi tu odajemo počast i Rusima i Francuzima i Amerikancima…. Svima koju su pobijedili Njemačku. – rekao je Putin. Odmah je nastavio govor:

– Odajemo počast žrtvama u Donbasu koji su poginuli u granatiranju ukrajinskih neonacista. Molim vas za njih minutu šutnje – poručio je Putin.

– Pomoći ćemo djeci i obiteljima ranjenih i poginulih vojnika. Hvala doktorima i sestrama koji se bore za svaki život. Dragi drugovi, rame uz rame, vojnici iz svih dijelova naše zemlje, neki su došli iz Donbasa, iz ratne zone. Sjetimo se kako su protivnici Rusije htjeli u nas unijeti razdor. Naši vojnici različitih podneblja danas se bore zajedno kao braća. To je naša snaga. Snaga našeg multietničkog naroda. Borite se za istu stvar kao vaši djedovi i očevi. I za njih je sloboda i sigurnost Rusije bila prioritet. Oni koji su zgazili naciste pokazali su pravo herojstvo i uvijek ćemo im se diviti. Slava našoj vojsci, za Rusiju, za pobjedu! – rekao je Putin za kraj.

Nakon Putinova govora počela je vojna parada. U njoj sudjeluju i studenti s vojnih akademija u Rusiji.

Zbog cijele ceremonije vlasti u Rusiji zatvorile su obližnje ceste i stanice metroa te se u ruskim većim gradovima očekuje prometni kolaps.

Na paradi u Moskvi sudjelovat će oko 11.000 vojnika.

– Pozdrav drugovi, čestitam vam na 77. godišnjici naše velike pobjede – obratio se ruskim vojnicima jedan od zapovjednika na samom startu parade u Moskvi. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu svakoj je od grana ruske vojske čestitao ovaj, za Ruse, veliki dan.

Nešto ranije stigao je i predsjednik Vladimir Putin koji se potom rukovao s veteranima drugog svjetskog rata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79