Putin neće odustati od stvaranja velike Rusije uprkos porazu u Kijevu

 

Moldavija bi trebala biti opremljena u skladu s NATO standardom kako bi joj se pomoglo da se zaštiti od prijetnje ruske invazije, rekla je ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss.

Truss je rekla za Telegraph da su u toku razgovori sa saveznicima o tome kako pomoći manjim nacijama da se brane. Ona je rekla da je jasno da je, uprkos ograničenom uspehu u Ukrajini, predsednik Vladimir Putin zadržao “ambicije da stvori veću Rusiju”.

Moldavija, nekada sovjetska republika, nalazi se na jugozapadnoj granici Ukrajine. Ne graniči sa Rusijom, ali je blizu nekih od regiona koje trenutno zauzimaju ruske snage na jugu Ukrajine. Moldavija nije članica NATO-a, iako se prijavila za članstvo u Evropskoj uniji manje od dvije sedmice nakon invazije na Ukrajinu.

Truss je rekla da će razgovori o unapređenju ukrajinske odbrane kako bi se odvratila buduća agresija obuhvatiti i “druge ranjive države kao što je Moldavija”.

“Željela bih da vidim Moldaviju opremljenu po NATO standardu”, rekla je ona.

“Ovo je razgovor koji vodimo sa našim saveznicima”, dodale je.

Na pitanje da li je to zato što se smatralo da Rusija predstavlja bezbjednosnu prijetnju Moldaviji, ona je rekla: “Apsolutno. Mislim, Putin je bio jasan u pogledu svojih ambicija da stvori veliku Rusiju.

“I samo zato što njegovi pokušaji da zauzme Kijev nisu bili uspješni, ne znači da je napustio te ambicije”, dodala je.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, dom je mnogih etničkih Ukrajinaca i primila je više od 437.000 izbjeglica iz rata.

U zemlji od 2,6 miliona ljudi što je više od bilo koje druge po veličini njenog stanovništva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79