Putin: Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija danas je predao akreditivna pisma predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Putin je u svom govoru kazao da je Rusija otvorena za obostrano korisno partnerstvo.

“Spremni smo surađivati sa svim državama bez izuzetka na osnovi jednakosti, uvažavanja interesa drugih i nemiješanja u unutrašnje stvari. Dosljedno smo zagovarali uspostavljanje jednake i nedjeljive sigurnosti, poštene ekonomske saradnje bez nelojalne konkurencije i politički motiviranih sankcija i ograničenja”.

Poručio je Putin i kako je “mir, stabilnost i održivi globalni razvoj moguće osigurati samo naporima cijele međunarodne zajednice”.

“Odnosi s Bosnom i Hercegovinom zauzimaju važno mjesto u ruskoj politici na Balkanu. Posvećeni smo aktivnom promovisanju naših bilateralnih kontakata u trgovini, ekonomiji, kulturi i humanitarnoj sferi. Kao garant Mirovnog ugovora sklopljenog prije 25 godina, Rusija se zalaže za nepokolebljivo poštivanje principa sadržanih u Dejtonskom sporazumu u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta vaše zemlje. Mi to vidimo kao nerazdvojni uvjet za izgradnju istinski moderne i demokratske Bosne i Hercegovine”, rekao je Putin.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79