Putin se izvinio Izraelu zbog izjava Lavrova

Bennett je rekao da mu se Putin izvinio za primjedbe ranije ove sedmice koje je izrekao njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tvrdeći da je Adolf Hitler dijelom Jevrej.

Lavrov je to dao komentar kada je upitan u intervjuu kako Rusija može tvrditi da “denacifikuje” Ukrajinu kada je njen predsjednik i sam Jevrej.

U intervjuu je visoki diplomata rekao da je “Hitler također imao jevrejsku krv”, dodajući: “mudri Jevreji kažu da su najvatreniji antisemiti obično Jevreji”.

Komentari su izazvali bijes u Izraelu, koji je pozvao ambasadora zemlje na “razjašnjenje” i zatražio izvinjenje.

Premijer Bennett kaže da je prihvatio Putinovo izvinjenje zbog ovih primjedbi i zahvalio mu se što je pojasnio svoj stav.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov govorio je za italijanske medije o odnosima između Rusije i Zapada te se osvrnuo i na mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Između ostalog, Lavrov je poručio kako Kijev sabotira pregovore s Rusijom te da ne žele dogovor.

“Čuo sam kako je Zelenski rekao da na pregovorima nećemo razgovarati o demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine. Prvo, oni sabotiraju ove pregovore kao i sporazume iz Minska već osam godina”, rekao je Lavrov.

Također, osvrnuo se i na sigurnosne garancije koje Ukrajina zahtijeva prilikom pregovora s Rusijom.

“Sada pokušavaju graditi poziciju na pregovorima na drugačiji način. Oni također žele prvo da dobiju garancije od Zapada iako su te garancije trebali graditi od samog početka zajedno i s Rusijom”, mišljenja je Lavrov.

Kada je riječ o “denacifikaciji” Ukrajine, italijanski novinari su pitali Lavrova kako je moguće govoriti o denacifikaciji države čiji je predsjednik Jevrej.

“Pa šta ako je Zelenski Jevrej? Ta činjenica ne negira postojanje nacističkih elemenata u Ukrajini. Hitler je također imao jevrejsku krv. Neki od najgorih antisemita su upravo Jevreji”, poručio je Lavrov.

Na pitanje da li Ruska Federacija planira simbolično objaviti kraj vojnih aktivnosti 9. maja, Lavrov je rekao kako se o tome ne razmišlja.

“Naša vojska neće vještački prilagođavati svoje akcije bilo koje datumu uključujuči i 9. 5. Tempo operacije u Ukrajini zavisi prvenstveno od potrebe da se minimizarju svi rizici za civilno stanovništvo i rusko vojno osoblje”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79