Račun GRAS-a bio deblokiran samo četiri sata, duguju za struju, nafte imaju za sedam dana

Prema posljednjim informacijama koje stižu iz GRAS-a, i u narednom periodu ovo preduzeće očekuje turbulentan period.

Iako je nova Vlada Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom i ministrom saobraćaja Adnanom Štetom najavila rješenje dugogodišnjih problema, ono se još ne nazire. Račun GRAS-a je ponovo blokiran zbog novih pristiglih tužbi njegovih radnika.

– Račun GRAS-a je samo četiri sata bio deblokiran jer ponovo pristižu na naplatu tužbe. Jučer je stiglo na naplatu još 230.000 KM, tako da je trenutno za tužbe potrebno osigurati oko 800.000 KM – kaže za Faktor Senad Mujagić, v. d. generalnog direktora GRAS-a.

U GRAS-u imaju još nafte za narednih sedam dana, a dug za struju se popeo na 1,5 milona konvertibilnih maraka.

– Jako je teško poslovati u ovakvim uvjetima. Vlada je rekla da će izaći sa konačnim prijedlogom rješenja situacije u GRAS-u naredne sedmice. Iz razgovora sa resornim ministrom i premijerom rečeno mi je da će biti poznata konačna sudbina naše firme. Ministar Šteta prilikom deblokade računa i prekida štrajka obećao je da će se svi angažovati u cilju rješavanja dugogodišnjih problema. Kao jedna od opcija se spominje i stečaj GRAS-a ili neko rješenje u sličnom obliku – kaže Mujagić.

Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a, ističe da već duže vrijeme upozorava da je situacija alarmantna.

– Nije to ništa novo. Nafta se nabavlja kako se snađemo, a dug od struje raste. Nema rezervnih dijelova i novca za registraciju vozila. Sve to pričamo više od 12 mjeseci. Tako će biti dok se stvari ne počnu sistemski rješavati. Od septembra pričam da postoji mogućnost da stanemo sami od sebe – kaže Muminović.

Pokušali smo o rješenju problema u GRAS-u odgovore dobiti od ministra Adnana Štete, ali on nije odgovarao na naše pozive, što je njegova praksa već mjesecima piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79