Račun za struju u junu 90, sada 170 KM: Sve i dalje raste osim plate!

Nakon izostanka ekonomskih mjera koje bi ublažile ogromnu inflaciju, nedostatka stalnih inspekcijskih nadzora i većih kazni za one koji iskorištavaju krizu – vlasti rješenje nalaze u dijeljenju jednokratnih pomoći. To je, kažu analitičari, smirivanje građanstva i mogućeg socijalnog bunta.

Toplane Sarajevo spremne su za novu grijnu sezonu, kao i ostali distributeri toplotne energije, prenosi N1.

U vrijeme najvećih cijena energenata.

Tako je jedno domaćinstvo u junu za struju platilo 90 KM, a već sada 170 KM. Čak 70 KM za mrežarinu. No, računi će biti i veći kako temperatura bude sve niža jer se mnogi odlučuju grijati na struju. U isto vrijeme oni koji nisu spriječili rast cijene goriva, peleta, životnih namirnica, sada dijele po 100 maraka: u Federaciji nezaposlenima, u Srpskoj mladima.

Ekonomisti smatraju da je sve to dio predizborne kampanje – a ne rješenje enormnog rasta cijena energenata. Vlasti tako daju mrvice od prikupljenih milijardi maraka poreza.

“To je simbolična pomoć širokoj populaciju, a ima sasvim drugi motiv od onoga da se ljudima pomogne. Druga stvar je da je to skup način za pomaganje”, kazao je Željko Rička, profesor ekonomije.

A sve skuplji je život u BiH. Od oktobra se očekuje, kažu stručnjaci za energetiku, još jedno povećanje cijene gasa – ali ne drastično. Građani samo mogu, dodaju, pribjegavati štednji.

“Smanjivanje jednog stepena na termostatu doprinijeće smanjivanju 5% mjesečnih troškova na energente. Možemo raditi na poboljšanju energije efikasnosti ovojnice objekta. Ključne mjere su poboljšanje termoizolacionih materijala na našim objektima”, kazao je Meho Kulovac, stručnjak za energetiku.

Građani će se tako morati slojevitije oblačiti u zatvorenim prostorima jer četveročlanoj porodici sada mjesečno treba 2.900 KM. Većina ima oko hiljadu. U međuvremenu, nova obećanja:

“Obećavam! Nema poskupljenja cijena električne energije ni za domaćinstva ni za privredu. Naredne korake zajedno dogovaramo”, kazao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Poskupljenja nas, dodaju analitičari, zasigurno očekuju od početka sljedeće godine. Dugoročne strategije izostaju, ali sada, tokom predizborne kampanje, ima i novca i obećanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79