Računi FK Slobodi i dalje blokirani: Kako će se vratiti dug od 900.000 KM?

Fudbaleri Slobode nastavili su borbu za plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, trenutno su lideri Prve lige Federacije BiH sa tri boda prednosti u odnosu na Stupčanicu.
Međutim, od sredine prošlog mjeseca Tuzlaci se suočavaju sa drugim problemima, odnosno sa blokadom računa.

Na naplatu su došli dugovi iz prošlosti. Riječ je o sporu koji je Sloboda izgubila u vezi sa dugom prema bivšem predsjedniku kluba, rahmetli Davudu Zahiroviću, a radi se o pravosnažno presuđenom povratu pozajmica.

Dug je prenesen na advokata Suada Suljića, koji je u februaru za Faktor potvrdio da mu Sloboda treba isplatiti oko 900.000 KM. Tačnije, 904.828,50 KM od čega je osnovni dug 475.961,53 KM, a ostalo je iznos zakonske zatezne kamate.

Iako su početkom godine Suljić i njegovo advokatsko društvo postigli načelan dogovor sa FK Sloboda o isplati duga, on na kraju nije potpisan, zbog čega je uslijedila blokada računa.

– Nakon što smo se prvobitno početkom drugog mjeseca dogovorili o uvjetima rješavanja ovog spora, odnosno kako ne bi došlo do blokade računa FK Sloboda, u februaru sam dostavio nacrt ugovor na koji mi nikada nije odgovoreno. Tako da je sredinom četvrtog mjeseca došlo do blokade računa po izvršnom postupku.

Četiri-pet dana nakon što je blokiran račun, dobio sam povratnu informaciju od FK Sloboda, odnosno dostavili su mi korigovani nacrt ugovora – rekao je Suljić za Faktor objasnivši šta je potrebno da Tuzlaci “prodišu”, odnosno da im se računi deblokiraju:

– Prošle sedmice smo ponovo sjeli da izdogovaramo neke uvjete, s obzirom na to da je došlo do promijenjenih okolnosti, odnosno prošla su skoro četiri mjeseca od prvobitnog sastanka. FK Sloboda sam dostavio prijedlog da se retroaktivno izmiri pet rata, od januara do maja, s tim da je rata povećana na 3.000 KM. Shodno dinamici plaćanja tako će biti i odricanje kamata. Ukoliko ispoštuju dinamiku plaćanja u narednih pet-šest godina, odricanje od kamata će biti od 300.000 do 400.000 KM.

Tražio sam da se retroaktivno uplati pet rata u iznosu od 15.000 KM i troškovi parničkog izvršnog postupka, cirka oko 8.000 KM jednokratno kako bi se izvršila deblokada Slobode. Naravno, pod uvjetom da idu uplate mjesec za mjesec. Još čekam povratnu informaciju od Slobode – rekao je Suljić za Faktor.

Suljić nam je kazao kako u prijedlogu sporazuma više nema zahtjeva u vezi s Elmirom Šećerbegovićem, odnosno da ga Sloboda neće podržati na predstojećim fudbalskim izborima.

– Strukture FK Sloboda su donijele odluku da učestvuju na izborima sa svoja tri delegata i donijeli su odluku da njihovi delegati podrže njihove kandidate za predsjednika i člana Izvršnog odbora gradskog Nogometnog saveza Tuzla Mirsada Ovčinu i Kemala Papračanina. Također, podržat će svog potpredsjednika Skupštine i člana Uprave Jasmina Bešlagića za Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH. Obavezali su se da će ispoštovati tu odluku – kazao nam je Suljić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79