Računica jasna: Evo kolika je šansa da će se zaraza prenijeti ako dvije osobe razgovaraju pod maskama

05.05.2020., Stocna pijaca, Banja Luka (BiH) – Stocna pijaca i trznica u Banjaluci je pocela s radom, a u sklopu ublazavanja mjera poduzetih sa ciljem sprjecavanja sirenja koronavirusa. Stocne trznice od danas mogu raditi u periodu od 6.00 do 13.00 sati uz kontroliran broj korisnika, odrzavanje fizicke distance od dva metra, obavezno nosenje maske i rukavica za radnike i korisnike, te dezinfekciju prostora i povrsina u skladu s preporukom Instituta za javno zdravstvo. Na trznici je primjetan manji broj ljudi nego inace. Ponuda je raznovrsna: od pilica i pacica, do cvijeca i sadnica, voca i povrca, kao i ostale mnogobrojne robe. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Epidemiologinja Darija Kisić-Tepavčević objasnila je koliko je nošenje maski važno za spriječavanje prenošenja virusa.

– U razgovoru dvije osobe, ukoliko obje nose maske, vjerovatnoća za prenošenje infekcije ispod jedan posto, a ako ne nose – i do 70 posto – rekla je Kisić-Tepavčević.

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne – vjerovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obje nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osjetljiva osoba – vjerovatnoća je manja od jedan odsto.

– To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih mjeseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spašava od infekcije – objasnila je Kisić-Tepavčević.

– To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primjenjuju i druge mjere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku – dodala je Kisić-Tepavčević poslije sastanka Kriznog štaba.

Od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79