Računica za smjenu Vijeća ministara i raspuštanje Doma naroda: Sve je do SDA

23.12.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zastupnici Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine potvrdili su imenovanje novog saziva Vijeca ministara. predsjedavajuci Vijeca ministara Zoran Tegeltija, ministrica vanjskih poslova Bisera Turkovic (SDA), ministar financija Vjekoslav Bevanda (HDZ) Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dovoljno ruku bi bilo u Predstavničkom domu, Dom naroda mogu raspustiti Džaferović i Komšić i bez Dodika

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakaznoj za 11. januar naći će se i tačka dnevnog reda o smjeni Vijeća ministara BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Smjena Vijeća ministara BiH inicirana je putem zahtjeva zastupnika Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković – Lepić, Damira Arnauta, Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Zukana Heleza i Nade Mladine.

Kako sada stvari stoje, glasanje za smjenu Vijeća ministara BiH vrlo je izvjesno u ovom domu, budući da bi za ovo glasali zastupnici iz SDP-a, Naše stranke, Nezavisnog bloka, A-SDA, SBB-a, SDS-a, PDP-a, pa i DF-a.

Ako je suditi po javno iskazanom nezadovoljstvu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na novogodišnjem pressu, ovoj inicijativi bi se čak mogla pridružiti i stranka koju on predvodi. Tako bi se na drugoj strani mogli naći samo SNSD i HDZ.

Ali, da bi Vijeće ministara bilo smijenjeno potrebno je inicijativu za smjenu podržati i u Domu naroda. To je trenutno nemoguća misija budući da SNSD i HDZ imaju “kontrolne mehanizme” jer imaju po četiri delegata od pet u klubovima Srba i Hrvata.

No i ova situacija se može riješiti, a ponovo je glasno nagoviještena iz SDA. Naime, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Safet Softić u izjavi Oslobođenje je kazao da “ukoliko bi se neko odlučio na neke radikalne poteze po pitanju promjene parlamentarne većine, postoje ustavne i zakonske procedure, koje bi omogućile čak i smjenu aktuelnog saziva Doma naroda BiH”.

Naime, Predsjednišvo BiH može raspustiti Dom naroda, a dovoljno je da za ovu odluku glasaju dva člana. U ovom slučaju to bi bili Šefik Džaferović i Željko Komšić. Za tako nešto im nije potrebna saglasnost Milorada Dodika, a on čak u vezi s ovom odlukom ne može ni potegnuti pitanje vitalnog entitetskog interesa u NSRS-u.

Bilo kako bilo, računica za smjenu aktuelnog Vijeća ministara koje, prema obrazloženju incijative po broju predloženih zakona i održanih sjednica ima najlošiju ocjenu u region, itekako postoji. No, pitanje da li će se u ovom smjeru zaista i krenuti. Ključnu ulogu u rekonstrukciji državne izvršne vlasti u svaku slučaju ima SDA.

Treba naglasiti da se novo Vijeće ministara bira samo u jednom domu i to u Predstavničkom. U slučaju da se raspusti Dom naroda PSBIH, pristupilo se ponovo njegovom sastavljanju, i to u Domu naroda Federacije i u NSRS-u odakle bi se birali delegati državnog doma prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79