Rad na crno: Neprijavljeni radnici služili ministre i inspektore

Neprijavljeni radnici u popularnim Banjalučkim ugostiteljskim objektima su svakodnevno usluživali minstre, inspektore i druge zaposlene u institucijama Srpske. To potvrđuje i Poreska uprava RS koja je u lokalu “Mala stanica”, a koja se nalazi samo dvadesetak metara od sjedišta Vlade zatekla radnike koji su radili “na crno”.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske od juče sprovode akciju pojačane kontrole poreskih obveznika na 11 lokacija na području gradova Banjaluka i Prijedor, sa akcentom na kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrolu prijavljivanja radnika, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Ove posebne kontrole vrše se na osnovu prijava i informacija prikupljenih sa terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Poreska uprava RS, te sprovedenih analiza rizika, a prema kojima se došlo do određenih indicija da pojedini poreski obveznici u Republici Srpskoj ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi RS, te da ne prijavljuju radnike u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Osnovni cilj ove akcije je provođenje posebnih kontrola evidentiranja ukupnog prometa putem fiskalne kase i prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa. Prilikom provođenja kontrole evidentiranja ukupnog prometa putem fiskalne kase kod poreskih obveznika je vršen popis svih artikala, odnosno upoređivanje stvarnog stanja sa evidentiranim knjigovodstvenim stanjem, a što može Poreskoj upravi Republike Srpske koristiti u budućem radu za utvrđivanje dodatnih poreskih obaveza, putem primjene indirektnih metoda utvrđivanja poreske osnovice procjenom”, saopšteno je iz PURS.

Saopštili su kako su u toku akcije kontrolisani „Mala Stanica“, „Mac Tire Pub“, „Kod Brke“, „Bizarre“, „Jova Bar“, „Kafe bar 5“, „Bona Fides“, „Milky Onassis“, „Plan B“, „Alegro“ sa područja Banjaluke i „Voulez Vous“ iz Prijedora.

Kod 10 kontrolisanih obveznika su utvrđene nepravilnosti, za koje je izdato 13 prekršajnih naloga, na ukupnan iznos kazne od 51.500 KM, a neki od kontrolisanih poreskih obveznika su kažnjeni po dva osnova.

Prilikom kontrole prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa kod tri poreska obveznika, i to „Mala Stanica“, „Kafe bar 5“ i „Bona Fides“ zatečeni su neprijavljeni radnici te su za navedene nepravilnosti izdati prekršajni nalozi u iznosu od po 3.000 KM za svakog od navedenih samostalnih preduzetnika”, navode u PURS.

Neevidentiranje ukupnog prometa putem fiskalne kase je utvrđeno kod devet poreskih obveznika, i to kod već pomenutih: „Mala Stanica“, „Kafe bar 5“, „Bona Fides“,  te poreskih obveznika „Mac Tire Pub“, „Kod Brke“, „Bizarre“ doo, „Jova Bar“,  „Plan B“ i „Alegro“.

Za utvrđene prekršaje poreski obveznici su novčano kažnjeni u ukupnom iznosu od 42.000 KM, te im je izrečena mjera zabrane obaljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana, a koje će se izvršiti ukoliko poreski obveznici u roku 72 sata od izricanja mjere zabrane ne dostave Poreskoj upravi Republike Srspke dokaz o uplati novčane kazne.

Kod poreskog obveznika „Voulez Vous“ Prijedor utvrđena je nepravilnost gdje je obveznik onemogućio prenos podataka iz fiskalne kase ka serveru Poreske uprave Republike Srpske, a što je takođe kažnjivo prema Zakonu o fiskalnim kasama, te je navedeni obveznik prekršajno sankcionisan novčanom kaznom.

Podsjećamo, PURS je polovinom decembra imala zajedničku akciju sa MUP-om u kojoj je pretreseno više ugostiteljskih objekata zbog sumnje da su utajili porez i da su koristili softver preko kojeg se vršila poreska utaja.

Međutim, kako se ispostavilo akcija nazvana „Fiskalna kasa“ je bila nezakonita, odnosno pretresi i izuzimanje fiskalnih kasa i opreme iz najpoznatijih banjalučkih ugostiteljskih objekata su vršeni suprotno naredbi suda, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Okružni sud potvrdio: Akcija „Fiskalna kasa“ nezakonita.

Većina tih objekata upravo je juče i danas bila opet predmet kontrole, čime se sumnje u ranije neregularnosti potvrđuju.

Poreska uprava Republike Srpske će i u narednom periodu, nastaviti sa ciljanim akcijama posebnih  kontrola kod onih poreskih obveznika za koje postoje indicije o padu poreske discipline. S tim u vezi, pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise i da svoju dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga građanima, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, a ne na izbjegavanju svojih poreskih obaveza, jer cilj Poreske uprave RS nije kažnjavanje poreskih obveznika, već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi poreski obveznici u Republici Srpskoj posluju pod istim uslovima”, zaključuju u PURS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79