Radi u Švicarskoj i zarađuje 6.000 franaka: Evo koliko mu ostane kada odbije troškove

Švicarska važi za jednu od najboljih zemalja za život, ne samo u Europi, već i u svijetu.

Ipak, ne bi bila to što jeste da nije – skupa.

Srbijanac Milan V. već godinama živi u Bernu, gdje radi kao grafički dizajner za platu koja od 6.000 franaka.

Pošto je često dobijao komentare tipa “tebi je lako, živiš u Švicarskoj”, riješio je da otkrije koliko zaista košta život u ovoj zemlji, piše Blic.

“Plata od oko 6.000 franaka zvuči super, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka na računu. Najveća stavka je stan. Kirija u Švicarskoj je sve samo ne jeftina, ali se i dalje više isplati nego da posjedujete nekretninu, vjerovali ili ne, pošto su porezi na imovinu enormni (naravno, ukoliko niste multimilioner pa to možete finansijski da izdržite)”, objašnjava Milan, prenosi Blic.

S obzirom na to da je najam za stan u centru grada izrazito skup, odlučio se na život u predgrađu.

“Kirija za jednoiposoban stan je 1.500 franaka, što znači, da mi ostaje 3.200. Cijena hrane u supermarketima je veća nego u Srbiji, a o restoranima da ne pričam. Trudim se da što više spremam hranu kod kuće, kako bih uštedio novac, s obzirom da bih vrlo brzo bankrotirao da se hranim napolju. Na hranu mjesečno potrošim oko 600 franaka (i to jer često kupujem namirnice na akciji), što znači da mi ostaje 2.600.

Cijene interneta i za mobilni telefon se razlikuju od paketa do paketa, mene to skupa košta 160 eura, nakon čega mi ostaje 2.440. Na komunalije ide još oko 450 franaka na komunalije, nakon čega grubo ostajem na oko 2.000. Uz to, u Švicarskoj je obavezno i zdravstveno osiguranje, koje ima nekoliko različitih paketa, pa birate u skladu sa potrebama i finansijskim mogućnostima. Ja sam odabrao paket koji je malo bolji od najosnovnijeg, i to me košta 300 franaka mjesečno”, piše Milan na svom profilu na društvenoj mreži TikTok.

Sa preostalih 1.700 franaka, Milan izdvaja još par troškova.

“Naravno, frizer je takođe stavka koja uzima finu cifru. Šišanje je oko 40 franaka, a s obzirom da se šišam dvaput mjesečno, to zadovoljstvo me košta 80 franaka. Uz to, na izlaske u bioskop, piće ili večeru s prijateljima mjesečno potrošim još 200-300 franaka, tako da mi na kraju mjeseca ostane otprilike oko 1.300 franaka u džepu. Srećom, mahom se vozim biciklom, pa nemam troškove za automobil”, ističe Milan.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79