Radikalni stavovi hrvatske književnice o Srbima, poručila da ih treba istrijebiti kao bube

Radikalni stavovi hrvatske književnice o Srbima, poručila da ih treba istrijebiti kao bube


Književna historičarka, književnica i članica Predsjedništva Matice Hrvatske Slavica Stojan je za Duboravčki list govorila o svojatanju duboravčke književnosti i tom prilikom iznijela vrlo radikalne stavove o Srbima s porukom da ih treba istrijebiti.

Ona je na samom početku intervjua kazala da je jezik kojim govorimo nekada se zvao srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski samo da ne bi bio nazvan, kako kaže, “jedinim ispravnim imenom”, a za šta ona smatra da je hrvatski. Time je očigledno negirala postojanje drugih jezika na prostoru bivše Jugoslavije osim hrvatskog.

Govoreći o tome da Srbi smatraju dubrovačko naslijeđe svojim, iznijela je svoj nacionalistički i radikalan stav da Srbe treba istrijebiti poput buba.

Na pitanje kako odgovoriti na takve poteze susjeda s istoka, kazala je:

“Sjetila sam se nedavno jedne pojave u prirodi koja me izluđivala. Riječ je o bubama koje u strahovitim najezdama uporno godinama nastoje preplaviti i kuće i dvorišta i unutrašnje prostore. Preplave i ceste. Bube koje, kad napadnu, jako ih je teško ukloniti, bez obzira koju metodu koristili, gaženje nogama, otrovima, plinskim plamenikom. Kad se tako nešto uvuče u kuću, treba se ozbiljno boriti ili napustiti kuću! Ni govora da bi netko izašao iz svoje kuće. Treba se boriti s bubama, nikad ne dopustiti da kuću preplave, da mile po trpezi i po postelji, nego ih strpljivo i trajno iskorjenjivati. Poslije niza godina uspješne borbe i nadjačavanja njihove prepravljivačke strategije, one nestanu. Ne znam je li trajno, ali iz moje kuće su nestale i već ih dugo nema. Tako i s predatorima koji nam vrebaju s granice. Čovjek se ne smije opustiti.”

Nastavila je s komentarom o Srbima da su “oni vrsta agresivno-invazivne čeljadi koji jednostavno ne odustaju”.

“Baš kao i ove gore bube, koje se uvuku u kuću. Baš zato moramo djelovati”, rekla je za Dulist, kazavši da Srbi pokušavaju preuzeti duboravčku kulturu i jezik u svoje naslijeđe kako bi se i fizički proširili na taj prostor.

Savjetovala je Srbima da prije privrednog zamaha dođu do duhovnog pročišćenja kako ne bi došli do novog rata.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija