Radna grupa za prevenciju nasilja nad ženama: Spor korak ka promjenama

Radna grupa za prevenciju nasilja nad ženama: Spor korak ka promjenama


Nakon tragičnih događaja u Gradačcu i Sarajevu, koji su skrenuli pažnju na problem nasilja u porodici, formirana je radna grupa za prevenciju nasilja u porodici. Međutim, uprkos obećanjima političkih lidera, javnost je ostala uskraćena za konkretne informacije o radu ove radne grupe.

Ministarstvo pravde Federacije Bosne i Hercegovine saopćilo je da je radna grupa održala prvi sastanak 14. i 15. novembra 2023. godine. Tokom sastanka razmatrani su prijedlozi i materijali koji su stigli do tog trenutka. Također, naglašeno je da se zakon o zaštiti od nasilja u porodici treba uskladiti s Istanbulskom konvencijom, a razmatraju se i sankcije za počinitelje nasilja, uključujući i mogućnost zatvorske kazne.

Ministarstvo pravde zagovara pooštravanje sankcija i razmatra mogućnosti uvođenja zatvorskih kazni za prekršitelje mjera koje određuje sud. Osim toga, raspravljalo se i o ustroju i finansiranju sigurnih kuća, u suradnji s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike.

Iako su ove informacije saopćene javnosti, nema konkretne naznake o tome kada će radna grupa donijeti konačne zaključke i preporuke. Ministarstvo pravde nije pružilo precizne informacije o napretku rada radne grupe nakon prvog sastanka. S obzirom na značaj ove teme, javnost i dalje ostaje u iščekivanju konkretnih koraka i promjena u borbi protiv nasilja u porodici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija