Radna prilika za studente: Hoće li Parlament FBiH usvojiti ovaj zakon?

U Sarajevu se za sutra najavljuje nastavak desete redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, prekinute 4. ožujka, na kojoj su se trebale raspravljati dopune Zakona o radu kojima će se studentima omogućiti rad te Zakon o djelatnosti psihologa.

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, izrazio je nadu da će sjednica biti održana do kraja te da će biti usvojeni ovi važni zakoni. Posebno se istaknula dopuna Zakona o radu koja će omogućiti studentima da rade. Važno je da izmijenjeni zakon stupi na snagu prije početka raspusta kako bi studenti mogli regularno učestvovati na tržištu rada.

Delić je naglasio da ovi zakoni predstavljaju značajne korake u unapređenju normativnih propisa u Federaciji, te najavio inovativne pristupe Ministarstva u reguliranju zakonodavnog okvira.

Izmjena Zakona o radu kojom se dozvoljava rad studentima predstavlja značajan napredak u zaštiti njihovih prava i regulaciji njihovih radnih odnosa, doprinoseći tako razvoju zdrave ekonomije.

“Taj zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja. Donošenjem ovog zakona osigurat će se veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja”, rekao je Delić.

Također, Zakon o djelatnosti psihologa bit će od velike važnosti za unaprjeđenje kvalitete pružanja psiholoških usluga i zaštitu korisnika tih usluga. Postavljanjem jasnih standarda za obavljanje psihološke prakse osigurat će se da samo kvalificirani stručnjaci pružaju ove bitne usluge za društvo.

Reguliranje djelatnosti psihologa doprinijet će i podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja te smanjenju stigme koja prati traženje psihološke pomoći, navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79