Radna terapija u državnom zatvoru: Ratni zločinac pomaže u njezi zatvorenika, diler radi u kuhinji

Od prije nekoliko mjeseci je osiguran i radni angažman zatvorenika. Tako njih 76 radi u kuhinji, pekari, biblioteci, brijačnici, vešeraju, rade kao frizeri, a pomažu i u održavanju čistoće.

Iz spiska zatvorenika koji su radno angažovani, a koji je dostavljen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, vidljivo je da je među njih 76 najviše onih koji su osuđeni za ratni zločin, te za neovlašteni promet opojnim drogama. Poslove u državnom zatvoru obavljaju i osuđenici za pranje novca, zloupotrebu položaja, krijumčarenje ljudi.

Tako, između ostalog, ratni zločinac u državnom zatvoru pomaže u njezi zatvorenika, drugi radi u biblioteci, a diler drogama u kuhinji, piše Faktor.

U odgovoru Ministarstva pravde BiH dostavljenom nedavno na zastupničko pitanje, istaknuto je da rad zatvorenika nije pogodnost već dio tretmana.

– Tačnije, predstavlja radnu terapiju za vrijeme izdržavanja kazne, i rad zatvorenika se smatra za jednu od primarnih metoda preodgoja i uvjeta njihovog uključivanja u život na slobodi, odnosno osposobljavanje zatvorenika za vođenje socijalno usklađenog života – navode iz Ministarstva pravde BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79