Radna večera u Briselu: Tegeltija protiv izmjena Izbornog zakona i Ustava

Šef diplomatije EU Josep Borrell kazao je sinoć da je organizirao večeru za šest lidera Zapadnog Balkana (premijeri BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije, Kosova, Albanije, predsjednik Crne Gore) kako bi obnovio tradiciju redovnih razgovora “o regionu sa regionom” i kako bi se na otvoren način razmotrile situacija i izazovi Zapadnog Balkana.

“Cilj je da se povežemo sa našim partnerima u regionu, da ih saslušamo, razumijemo njihove brige i ideje i vidimo kako bolje da radimo zajedno na zajedničkoj budućnosti”, rekao je Borrell u obraćanju pred radnu večeru.

Podsjetio je da su ministri vanjskih poslova EU prošle sedmice ocijenili da je Zapadni Balkan jedan od najvećih prioriteta EU.

“Mi smo spremni da pojačamo našu privrženost regionu, što se ne dovodi u pitanje, ali moramo da to učinimo vidljivijim. Ova večera sa šest lidera sa Zapadnog Balkana će to učiniti vidljivim”, kazao je Borrell.

On podsjetio da su šefovi diplomatija EU na sastanku Vijeća podržali širok politički angažman sa regionom koji ide preko okvira proširenja i dodao da večeri prisustvuje i i komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

“Večeras moramo da razmotrimo široku političku sliku regiona, ne samo sa pozicije proširenja i članstva u EU, već i sa geopolitičkog pristupa cijelom regionu”, dodao je Borrell.

On je izrazio nadu da će večerašnji razgovori u Briselu pomoći da se bolje razumije dinamika regiona i odrede načini za bolju saradnju na geopolitičkim izazovima dašnjice.

Borrell je održao i odvojene sastanke sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija u svojoj izjavi je kazao da je ključni uslov za dobijanje kandidatskog statusa usvajanje tri zakonska rješenja koje smo mi spremni usvojiti u ovoj godini bez da dalji kandidatski status bude uslovljavanje izmjenama Izbornog zakona, određenim izmjenama ustava i ustavnog uređenja.

“Nismo sigurni da li će biti konsenzusa oko izmjena Izbornog zakona, a samim tim i izmjena ustava”, kazao je Tegeltija.

Dodao je da su teme razgovora i pandemija, vakcinacija, ali i kako oporaviti ekonomiju nakon pandemije.

“Međusobno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana ide u jako dobrom pravcu, sutra ćemo nastaviti razgovore sa evropskim komesarom i evropskim parlamentarcima. BiH će zaraditi svoj kandidatski status i želimo da taj status dobijemo do kraja 2021. godine”, kazao je Tegeltija.

Komesar za proširenje Oliver Varhelyi kazao je da je ovo još jedan važan korak koji pokazuje da je regija Zapadnog Balkana važna za EU.

“Neophodno je ubrzati proces pridruženja zemalja kandidata i sad moramo napraviti ovu godinu godinom Zapadnog Balkana”, dodao je Varhelyi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79