Radnice u kladionicama širom BiH danas će se “svojevoljno” odreći plata?!

Prije nepuna dva mjeseca Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, objavila je podatke prema kojima su građani BiH kladeći se ukupno u 2019. godini u 13 sportskih kladionica u FBiH uplatili iznos od 1,74 milijarde KM. Od tog iznosa na ime sportskog klađenja uplaćeno je tek 16,43 posto ili 288,33 miliona KM, dok su građani čekajući da im kompjuter da “žutu, crnu, zelenu…” ili pusti utrku u kojoj pobjeđuje pas na kojeg su se oni kladili uplatili čak 1,47 milijarde KM ili 83,56 posto.

Većina od tog prihoda od 1,74 milijarde nije oporezovana. Zanimljivo je da je od tog iznosa na dobitke ispod 100 KM, koji su oslobođeni plaćanja poreza, evidentiran je iznos isplata od čak 1,34 milijarde KM ili 76,09 posto, piše Fokus.

Korona virus ubrzo je nakon tog izvještaja zakucao na vrata BiH, pa su i kladionice, kao masovna okupljališta ljudi, morale prihvatiti odluku vlasti i privremeno zatvoriti svoje poslovnice. Vlasnici kladionica brzo su povukli potez da izbjegnu gubitke – na račun svojih radnica. I to tako što će to njihove radnice “same zatražiti”.

Našoj redakciji sinoć je dostavljena poruka upuće “Viberom”, a u kojoj se objašnjava šta radnice kladionica Bet Live i Petice Plus trebaju uraditi da spase svoje radno mjesto.

“Dobar dan, nadam se da ste svi dobro kao i vaši ukućani. Shodno novonastaloj situaciji te neizvjesnošću do kada će trajati ovo stanje, uprava firme je donijela sljedeću odluku. Svi djelatnici firme (centrala, voditelji, djelatnice na terenu) dužni su potpisati zahtjev za neplaćeni dopust…”, tako počinje poruka koju je sročila Uprava kladionica Bet Live i Pet plus upućenu ljudima na terenu.

“Potpisivanjem ovog zahtjeva i dalje ostajete u radnom odnosu, ali zamrzavamo radno pravni status do okončanja pandemije, koja nadamo se neće dugo trajati. Jedino ovo je način očuvanja svih radnih mjesta, te se nadamo da ćete ozbiljno shvatiti ovu situaciju”, stoji u uputstvima Uprave.

Potom se navode detaljni koraci na koji način će radnice širom Federacije BiH staviti potpis na dokument u kojem “zahtjevaju” da ne primaju plaću tokom pandemije korona virusa, i da ako smo dobro shvatili, prinudne mjere koje je uvela vlast, zapravo na papiru priznaju kao vlastitu želju za izostankom s radnog mjesta.

Nakon detaljnih uputa kako potpisati papir koji će ih ostaviti bez plaće tokom pandemije korona virusa, Uprava u zadnjem dijelu poruke daje rok za dostavu potpisanih zahtjeva dok traje pandemija korona virusa, a on je “ako ne možete sutra, onda do četvrtka”, pa na kraju dodaju:

“Budući da nemate službena vozila, zovite prijatelje, poznanike, itd, jednostavno snalazite se.”


Provjeravajući autentičnost prepiske koju smo dobili, došli smo do saznanja da Bet Live i Petica Plus nisu jedine od 13 kladionica koje su na ovaj način odlučile sebe sačuvati troškova tokom vanredne situacije u našoj zemlji.

Evo još jedne na koju smo naišli. Baš kao i u slučaju Bet Live i Petice Plus i Uprava ove kladionice je za “najbolje moguće rješenje” uzela ono po kojem se radnice odriču svoje plaće naredna dva mjeseca. Evo kako su radnicama objasnili “zajedničku borbu za opstanak”.

“Poštovane kolege,

svjesni situacije u kojoj se nalazimo, a nastale zbog pandemije koronavirusa, pokušavamo pronaći najbolje moguće rješenje za sve zaposlene u našem poduzeću. Slijedom toga, Uprava poduzeća „Sport Plus“ je odlučila intenzivno raditi na pokušaju spašavanja radnih mjesta i brinuti se da poduzeće ne ode u stečaj ili bude potpuno zatvoreno, odnosno da svi ne ostanemo bez radnih mjesta.

Mjere koje uvodimo su trenutno jedino rješenje i pozivamo sve zaposlene da se uključe u našu zajedničku borbu za opstanak. Želimo naglasiti kako ćemo, po završetku ove situacije, pokušati naći način da zaposlenicima nadoknadimo barem dio novčanog iznosa, pa makar to značilo i eventualno kreditno zaduženje poduzeća.

Obavještavamo vas kako je, glede toga, odlučeno da svi zaposleni u poduzeću „Sport Plus“ dobiju rješenje o neplaćenom odsustvu na dva mjeseca.

Voditelji trebaju dogovoriti susrete sa zaposlenima (na način na koji to mjere kretanja u državi dozvoljavaju) i predočiti im papirologiju na potpis. Ići ćemo na način da svi potpišu svojevrsni Zahtjev i Rješenje.

Svima poručujemo da, bez obzira na svu situaciju, nismo htjeli ići na opcije otkaza ugovora, jer želimo zaposlenima poručiti kako će njihova radna mjesta biti vraćena onoga dana kada se završe Zakonom naložene mjere nesreće u BiH, odnosno kada se povuče mjera zabrane rada poduzećima koja se bave igrama na sreću.

Uprava Sport Plus”

Inače, u sve tri spomenute kladionice sinoć se moglo on-line kladiti i igrati bingo, casino… Ako kojim slučajem ostvarite dobitak, novac ćete dobiti kad završi kriza!!!

Poslali smo sinoć i upite na elektronske adrese spomenutim kladionica, preko njihovih on line zavničnih stranica i tamo postavljenih e-mail adresa, a pitali smo ih sljedeće:

“Da li je tačno da ste pozvali uposlenike svojih kladionica da potpisuju “zahtjev za neplaćeni dopust” s čime bi oni navodno ostali u radnom odnosu, ali bi im bio zamrznut radno-pravni status? Ukoliko jeste, molimo Vas da nam obrazložite takvu odluku i navedete shodno kojoj zakonskoj odredbi i kojem zakonu ste to učinili.”

Čim dobijemo, i ukoliko dobijemo njihov odgovor, objavit ćemo ga na našem portalu. Sudeći prema prepiskama do kojih smo došli radnice u ovim kladionicama bi danas od 8,30 sati trebale početi potpisivati papir da se odriču plaća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79