Radnici Agencije Poslovnost preko skele do kancelarija: Sutra u podne protestuju ispred Općinskog suda

Radnici Agencije Poslovnost danas su postavili skelu kako bi mogli ući u kancelarije i pristupiti radnim mjestima, iako je Općinski sud u Sarajevu donio rješenje kojim je naloženo da kompanija Brend d.o. o. ukloni zaštitare ispred zgrade.

Problem su i betonske barijere koje teže nekoliko tona te se i dalje nalaze ispred ulaza u zgradu, a koje je kompanija Brend nezakonito postavila.

– Danas je postavljena skela kako bi mogli doći na radna mjesta. A odmah su uslijedili problemi i bila je i inspekcija, iako je Sud donio rješenje da nam se omogući ulazak u zgradu – kazala je za Faktor Lea Bajrić, uposlenica Agencije Poslovnost.

Najavila je i da će radnici Agencije Poslovnost sutra sa početkom u 12 sati održati proteste pred Općinskim sudom u Sarajevu.

– Protesti se održavaju jer već 14 dana nije izvršena sudska privremena mjera kojom je naređeno hitno povlačenje zaštitara agencije Gama AA koji fizički onemogućavaju prolazak do poslovnih prostorija radnicima Agencije Poslovnost. Time su pored građanskih, ugrozili i vlasnička prava s obzirom na to da je zgrada 1/1 u vlasništvu Agencije Poslovnost. Privremena sudska mjera najurgentnija je mjera u parničnim sporovima i njeno izvršenje treba biti okončano u roku od 48 sati. S obzirom na to da mjera donesena 8. septembra još uvijek nije sprovedena Sud je u opasnosti da kompletan pravosudni sistem izvrgne ruglu. Općinski sud je još jedna u nizu institucija koja svojim (ne)djelovanjem ugrožava egzistenciju 80 ljudi i njihovih porodica- istakla je Bajrić.

Kao što je dio javnosti već upoznat, kompanija Brend d.o.o. i Agencija Poslovnost su u imovinsko-pravnom sporu zadnjih nekoliko godina. Predmet spora je oko 50 metara kvadratnih zgrade na koje obje firme polažu pravo.

– Kako bi se izvršio pritisak na Agenciju Poslovnost da odustane od zaštite svojih prava pred sudom, kompanija Brend je elementima samovlašća odlučila onemogućit prilaz zgradi radnicima Agencije Poslovnost. Zanimljivo je da su se sve nadležne ustanove u ovom slučaju proglasile nenadležnim uputivši predmet prema Općinskom sudu. Kada je Sud konačno donio mjeru u kojoj je naveo da su elementi ovakvog nasilja nedopustivi, pronašao se način da se mjera ipak ne izvrši, odugovlačenjem sa dostavljanjem rješenja firmi Brend d.o.o. Budući da se radi o fiktivnoj firmi, dostavljanje rješenja može potrajati godinama. Proces dostavljanja može biti okončan u roku od dva sata, postavljanjem rješenja na Oglasnu tablu Općinskog suda – pojasnila je Bajrić.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79