Radnici Binasa gladni dolaze na posao: Da li je politika umiješala svoje prste?

Radnici nekadašnjeg giganta namjenske industrije, Binas d.d. Bugojno, već nekoliko dana zbog neisplaćenih plata i toplih obroka traže ostavke menadžmenta kompanije i direktora, Enesa Memića.

I ovog jutra radnici su štrajkovali ispred zgrade uprave, ali opet im se niko nije obratio.

Ova firma je još od 1950. godine u proizvodnji i marketingu odbrambenih proizvoda, te posjeduje visok tehnički i procesni potencijal koji nažalost počinje gubiti svoj smisao brojnim gubicima.

(VIDEO) Radnici Binasa jutros kucali direktoru na vrata: Zašto nije smio izaći pred radnike?

Jedan od uposlenika Binasa, Smajo Duraković za Face je govorio o trenutnom stanju, glavnoj i odgovornoj osobi koju smatra za nastali kolaps u ovoj firmi kao i daljim koracima radnika.

Mašine isključene, ugovora nema

„Većina radnika je trenutno u problemima, jer im je posao u Binasu jedini izvor prihoda. Svi traže posao kojeg nažalost ovdje nema. Mašine su isključene već nekoliko mjeseci, ugovora nema. U posljednjih 10 dana direktor se samo jučer pojavio i opet ništa konkretno nije poduzeo“, rekao je uposlenik Binasa za Face.

Kako navodi Smajo Duraković, dopis koji su uposlenici poslali ministru Džindiću ostao je samo slovo na papiru, a već devet dana od dopisa ništa nije poduzeto iako je ministar obećao razrješenje situacije.

Naredni korak generalni štrajk

„Direktor i uprava lažu! Ministar Džindić ništa nije uradio za nas. Rok koji smo imali je da nam do danas bude isplaćeno sve što nam se duguje. Naš naredni korak je generalni štrajk s kojim ćemo započeti čim dobijemo odobrenje Suda. Do tada svaki dan ćemo se okupljati ispred Binasa“, poručio je Duraković.

Radnici Binasa u Bugojnu obustavili proizvodnju, duguju im se plaće i topli obroci

Politika jedan od faktora

Govoreći o ulozi politike, i da li je i ona jedan od faktora koji utiču na to da radnici ne dobiju ono što je nužno, radnik Binasa Smajo Duraković je rekao:

„S obzirom da niko od političkih aktera kojima smo se obraćali nije reagovao, dakle premijer Novalić, ministar Džindić, definitivno smatram da i politika igra ulogu. Dakle zanemaruju nas kao radnike. Ipak, glavna odgovornost je i na našem direktoru Enesu Memiću koji nama kao svojim radnicima uopšte ne želi da se obrati.“

Face je kontaktirao i direktoricu finansija Binasa, Jasminu Hadžiavdić koja na objašnjenje situacije nije imala mnogo toga za reći. Poručila je da izjave ne može davati dok ministar ne odobri, a zatim direktor ne da svoju saglasnost. Unatoč tome, kontaktiran je i direktor Enes Memić koji na naše upite nije ni odgovorio.

Predsjednik sindikata Binasa  Bahir Zukić rekao nam je da uprava ne odgovara na medijske upite i da ne žele da se oglase. Radnici su i ovoga jutra pokušali razgovarati sa direktorom, ali im je rečeno da je na službenom putu. Portal Bugojno Danas ispratio je dešavanja sa današnjeg štrajka, a na upite novinara niko iz uprave nije odgovorio.

„Ni nama kao radnicima, direktor a i ostale kolege iz uprave ne žele da se obrate. Na upite novinara ne žele odgovarati“, rekao je.

Bahir Zukić za Face je također govorio trenutnoj bezizlaznoj situaciji radnika, kao i narednim koracima.

Kako je Face prethodno naveo u svojoj analizi, Binas d.d za poslovnu 2020. godinu iskazao je gubitak poslovanja u iznosu od čak 3.692.188 KM,  od čega je gubitak visine kapitala u iznosu od 1.895.505 KM.

Jasni zahtjevi

„U svojoj nemoći da bilo šta promijenimo, uputili smo dopis Vladi Federacije BiH, premijeru Fadilu Novaliću, kao i federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću. Naši zahtjevi su da nam budu isplaćene četiri plate, dakle za mjesec april, maj, juni i juli 2021. godine, zatim tri topla obroka, kao i doprinosi za period od septembra 2019. godine do jula 2021. godine.“

Kako navodi Bahir Zukić, ministar Džindić odazvao se na njihove dopise te su imali i sastanak na kojem je radnicima rečeno da će im sve što traže biti isplaćeno.

Pusta obećanja

Međutim, sve rečeno ostalo je samo tako, izgovoreno, a nažalost ništa nije učinjeno.

Govoreći o ključnom faktoru i osobi koja se može smatrati najodgovornijom za sve probleme i gubitke koje ova firma bilježi, predsjednik sindikata Binasa rekao je da je krivac direktor Binasa, Enes Memić koji već duži vremenski period ni ne dolazi na posao.

Sve mašine ugašene

„Direktor nije ništa uradio. Naše radionice i pogoni uopšte ne rade. Ja kao radnik već pet mjeseci nisam ušao u svoju radionicu, nemam mogućnost uopšte da radim. Sve mašine u Binasu su ugašene! Direktor nam ne nudi uopšte konkretna rješenja niti želi da nam pomogne, uopšte ne dolazi na posao“, poručio je Zukić za Face.

Kako navodi Zukić, brojne kolege dolaze gladni na posao a Binas od kojeg već četiri mjeseca nisu dobili plate je njihov jedini izvor prihoda.

Radnici gladni dolaze na posao

„U mom jučerašnjem razgovoru sa direktorom, jedino što sam shvatio je da nam ne želi pomoći. Također, osvrćući se na radnike, direktor je rekao da ne želi nikome da se obrati. Za mene to je neshvatljivo. Za mnoge kolege, rad u Binasu je jedini izvor prihoda. Već sada mnogo je uposlenika koji dolaze gladni i na pauzama odlaze gdje ih niko ne vidi jer nemaju ništa jesti“, rekao je predsjednik sindikata Binasa za Face.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79