Radnici “Binasa”: Nećemo odustati dok ne smijene Upravu i Nadzorni odbor

Radnicima bugojanskog preduzeća “Binas” kasne plate i topli obrok, a doprinosi su im posljednji put uplaćeni u augustu 2019. godine. Više ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice ni na samo jedan dan

Grupa radnika fabrike oružja „Binas“ iz Bugojna, koji su nas zamolili da im ne objavljujemo identitet, naglašavaju da neće odustati dok ne naplate svoja potraživanja i dok se ne smijeni menadžment preduzeća, ali i Nadzorni odbor, piše Žurnal.

Vlada FBiH i SDA uništili nekadašnjeg giganta namjenske industrije iz Bugojna

S obzirom da su im doprinosi posljednji put uplaćeni u augustu 2019., došli su u situaciju da više ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice ni na jedan dan.

Svi su bez zdravstvenog osiguranja

„Zdravstvene knjižice smo mogli ovjeriti na jedan dan, ali nam je i to ukinuto. Kasne plate, topli obrok, doprinosa nema…”, kažu nam radnici, istovremeno naglašavajući da oni “posao ne odbijaju, ali da posla nema već 16 mjeseci.

Saznajemo da su radnike danas posjetili iz Direkcije namjenske industrije govoreći im da su „čuli da je obustavljena proizvodnja i da oni s tim krše zakon“.

Naši sagovornici ističu da oni ne krše zakon i da je posao prekinut već 16 mjeseci zbog nesposobne uprave.

„Ko god je plaćen da uzima pare, a ne radi svoj posao neka mu ide na dušu“, naglašavaju radnici.

Dodatno su ogorčeni jer Nadzorni odbor još nije zakazao sjednicu na kojoj bi trebao razmatrati i prihvatiti ostavku koju je v.d. generalnog direktora Enes Memić podnio još u ponedjeljak.

Predsjednik Nadzornog odbora Mehrid Omerinović im je, tvrde radnici, još u srijedu rekao „da ne može prihvatiti ostavku generalnog direktora dok politika ne odradi svoje“.

Članovi Sindikalnog odbora „Binas“ su isti dan uslovili Nadzorni odbor da sazovu hitnu sjednicu i prihvate Memićevu ostavku ili će u suprotnom organizovati proteste.

Neprihvatanjem ostavke dodatno se otežava situacija u „Binasu“ u kojem trenutno, navode iz Sindikalnog odbora, vlada bezvlašće.

„Generalni direktor je podnio ostavku i sa sebe skida odgovornost. Nefija Mlakić i Jasmina Hadžiavdić (v.d. izvršne direktorice, op.a.) odbijaju da podnesu ostavku, ali u isto vrijeme ne rade ništa da poprave stanje u firmi pravdajući se da one nemaju ovlasti. Čini se da su jedine njihove ovlasti da primaju plate od po nekoliko hiljada maraka“, stoji u saopštenju za javnost Sindikalnog odbora „Binas“.

Oni dalje navode da članovi Nadzornog odbora imaju paušale od oko hiljadu maraka, ali da i dalje odbijaju da sazovu hitnu sjednicu.

Iz Sindikalnog odbora ističu da je „Binas“ najvažnije preduzeće za Bugojno, te izuzetno važno preduzeće za FBiH: „Tokom rata naši očevi, majke, braća i sestre su dali svoje živote za odbranu istog. Mi ćemo ga braniti svim sredstvima u miru. Objavljujemo rat svima onima koji „Binas“ misle poslati u stečaj i zatvoriti, rasprodati, privatizovati“.

Već mjesecima nemaju posla, a ni materijala

Radnici naglašavaju da oni već mjesecima nemaju posla, kao ni materijala, i da usljed nedostatka posla „njihove radnice po dolasku u firmu po čitav dan sjede u krugu firme ili šetaju“.

„Direktor Enes Memić za 15 mjeseci nije sklopio nijedan ugovor. I najednom se počinje spominjati ugovor sa Pretisom koji nam je već dužan 3,5 miliona KM i mi od njih marke ne možemo izvući“, upozoravaju radnici.

„Binas“ zbog lošeg rukovodstva i još lošije kadrovske politike, u posljednje dvije godine, bilježi samo gubitke. Sa 12,2 miliona KM poslovnih prihoda u 2018. pali su na 5,9 miliona KM u 2020., dok u prvih šest mjeseci ove godine prihodi nisu iznosili ni pola miliona KM.

U prošloj godini su, nakon ostvarene dobiti u periodu od 2017. do 2019., imali gubitak od 3,7 miliona KM, o čemu je Žurnal već pisao.

Na sve navedeno su ukazali u dopisu upućenom Vladi FBiH krajem augusta zahtijevajući ostavke Uprave preduzeća, ali i Nadzornog odbora.

Odgovor nisu dobili.

Binas je u periodu od 2017. do 2019. uspio postići pozitivno poslovanje, te sanirati gubitak iznad kapitala, ali od 2019. ponovo bilježe gubitke. Radnici najvećeg krivca vide u Vladi FBiH, SDA i potpredsjednici ove stranke i potpredsjednici FBiH Meliki Mahmutbegović. Sve vežu sa firmom STAHL koja je u vlasništvu njenog brata Hilme i koja se nalazi u blizini “Binasa” za koji navodno obavlja određene poslove.

Grupa radnika je za Žurnal izjavila da je Mahmutbegović najodgovornija za smjenu bivšeg generalnog direktora Adema Huskića.

“Firma je najbolje radila u vrijeme Huskića, a oni (Vlada FBiH) su ga skinuli jer nije htio da radi za Hilmu Mahmutbegovića čija je firma 50 metara od naše. U vrijeme kada je Huskić bio generalni direktor nije dozvoljavao da Hilmina firma za “Binas” obavlja poslove”, tvrde ovi radnici.

Oni navode da firma STAHL i danas za „Binas“ proizvodi alat za bombu, iako oni u suštini nemaju dogovorenu takvu vrstu posla trenutno.

Radnici su izjavili i to da su prije mjesec imali sastanak kod Mahmutbegović koja im je rekla „da ima posla i da je provjerena informacija da je ugovor potpisan sa Pretisom“.

„Obećala je da će nam Vlada dati garanciju za kredit kako bi se premostili problemi koje imamo“, ističu naši sagovornici.

No, od toga za sada nema ništa.

(VIDEO) Radnici Binasa jutros kucali direktoru na vrata: Zašto nije smio izaći pred radnike?

Opstrukcija ugovora sa Španijom

Radnici imaju i velike zamjerke na predsjednika NO Omerinovića, te zahtijevaju i njegovu smjenu. Osim što navode da je blizak Meliki Mahmutbegović, podsjećaju i na slučaj iz 2017. kada su zbog njega bili u gubitku oko 20 miliona maraka.

„Tadašnji generalni direktor trebao je da otputuje za Španiju s kojom je dogovoren posao za proizvodnju 140 hiljada upaljača, ali je Omerinović odbio potpisati ugovor. Zbog čega samo on to zna“, tvrde ovi radnici. U to je, navode, upućen i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Žurnal saznaje da ni članovi Nadzornog odbora ne planiraju podnijeti ostavke, jer su stava da bi to samo produbilo probleme firme.

Sjednica Nadzornog odbora na kojoj bi trebala biti prihvaćena Memićeva smjena očekuje se u ova dva dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79