Radnici Energopetrola iz Tuzle protestuju u Sarajevu: “Rovit ćemo po kontejnerima da bi mogli preživjeti”

Sindikat Energopetrola Regije Tuzla je zakazao mirne proteste za 17. 8. 2021 godine u Sarajevu, u ulici Maršala Tita br 36 sa početkom u 11 sati kao i protestnu šetnju do zgrade Općinskog suda u BiH.

“Mi radnici Energopterola, osjećamo se kao građani drugog reda u vlastitoj državi jer nam Uprava Energopetrola pored stalnih prijetnji otkazima, tužbi, prebacivanja radnika da nepotrebno putuju na udaljene benzinske stanice pokušava i što više otežati preživljavanje sa ovim primanjima koja su danas manja nego 2010. godine, a pored svega toga su nam zabranili i komunikaciju e-mailom i uskratili sjedište ovom sidnikatu dok to isto drugi sindikat koristi bez ograničenja i kako hoće! Nadležne inspekcije rada koje treba da kontrolišu tu oblast ćute iako smo se u više dopisa istima obraćali za pomoć!

Raznim tužbama iz EP-a pokušavaju da nas uspore i obeshrabre svaku pomisao o pravima radnika i našim primanjima od kojih ćemo sutra ako i zapamtimo penziju roviti po kontejnerima da bio mogli preživjeti”, navodi se u saopćenju Sindikat Energopetrola Regije Tuzla.

Pored toga, dodatni razlog okupljanja nezadovoljni radnici navode i razlike između primanja radnika Ine i Energopetrola.

“Tu je i sporo rješavanje tužbi radnika na sudovima od kojih neki traju već 10 godina, revizija privatizacije koja očito nije ispoštovana kako je dogovoreno, deblokada e-maila ovom sindikatu, smjena Uprave, prijem u stalni odnos kolega koje rade dugi niz godina na određeno malo u Ini malo u EP-u kao i drugi zahtjevi radnika”, saopćeno je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79