Radnici Klekovače prijavili kradljivce: Direktor, tehnički direktor i šef godinama krali bukovinu

Bivše rukovodstvo Šumskog gazdinstva „Klekovača-Potoci“, sa Milošem Bjeljajcem na čelu, za oko dvije godine oštetilo je to javno preduzeće najmanje za 68 hiljada maraka, očitom krađom 800 metara kubnih bukovine.

Bjeljajac, koji je kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), bio je na čelu grupe koja je osmislila zanimljiv način krađe bukovine za ogrjev, a njegove desne ruke bili su socijalisti – Radomir Dujaković, tehnički direktor „Klekovače“ i Nebojša Jaćimović, šef Radne jedinice. Da bi operacija bila uspješna, u nju su bili umiješani i radnici ovog Šumskog gazdinstva, koji su radili na otpremanju drveta.

Radilo se ovako: radnik je ispunjavao otpremnicu tako što pod prvi primjerak stavi karton, pa se ono što je napisao na njoj ne prenosi na preostala tri primjerka otpremnice. Na prvu su pisani stvarni podaci o količini i taj primjerak su davali kupcu. Ta otpremnica je uredna i nije postojala nikakva mogućnost da policija ili inspekcija, ako bi kontrolisali šta se prevozi, uoče krađu.

Problem je u preostala tri primjerka otpremnice, koji su ostajali prazni. Na preostale tri otpremnice grafitnom olovkom pisani su podaci koji su odgovarali kradljivcima. Tu su uglavnom upisivani podaci da je ogrjev otišao u vlastitu potrošnju, odnosno da je krajnji korisnik tih drva ŠG „Klekovača“.

Metar po metar, kubik po kubik, na kraju su Bjeljajac i ekipa “naslagali” 68.000 KM.

Na osnovu crvene otpremnice, kupac je ogrjev plaćao Bjeljajcu, Dujakoviću i Jaćimoviću na njihove vlastite račune ili im je novac, prema izvorima Žurnala, u kešu predavao u nekim kafanama u Ribniku ili Banjaluci.

Prema izvorima Žurnala, o svemu ovome obaviještena je inspekcija javnog preduzeća „Šume Srpske“, koja je utvrdila da u „Klekovači“ ne postoje crvene otpremnice.

S obzirom na to da je najveći dio drveta išao prema Ribniku i Banjaluci, kamioni su morali proći kroz rampu u Ribniku, gdje se upisuje broj otpremnice, ime kupca, tablice kamiona koji prevozi ogrev, kao i mjesto dopreme. Ti podaci potom bi se trebalo uporediti sa onima koji su arhivirani u ŠG „Klekovača“, a oni se, nema sumnje, neće poklapati.

Savjesni radnici „Klekovače“, koji su otkrili krađu, slučaj su prijavili Policijskoj upravi Mrkonjić Grad i nadležnom tužilaštvu. Međutim, sumnjaju da će odgovorni za ovu pljačku biti kažnjeni, jer konce, kao i obično, vuče politika.

Miloš Bjeljajac je suprug Vedrane Bjeljajac, koja, prema izvorima Žurnala, ima popriličan uticaj u SNSD Drvara.

Vedrana Bjeljajac je najbolja drugarica sa Draganom Damjanović, koja je na prošlogodišnjim opštim izborima postala zastupnik u Skupštini Livanjskog kantona.

Iako je postala zastupnik, Damjanovićeva je i u Upravnom odboru „Šuma“ HBŽ. Ujak Dragane Damjanović je Nikola Špirić, visoki funkcioner SNSD-a, koji je čest gost u zavičaju, bilo da sije krompir ili se bavi mutnim radnjama.

Muž Dragane Damjanović, Miki Damjanović, direktor je frme „Jami“ d.o.o., čiji je vlasnik Mićo Babić, koji je prošle godine proveo mjesec dana u istražnom pritvoru u Mostaru, zbog sumnji za krađu drva.

(zurnal.info)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79