Radnici pravosudnih institucija RS stupaju u štrajk zbog diskriminacije

Radnici pravosudnih institucija RS stupaju u štrajk zbog diskriminacije


Radnici zaposleni u pravosudnim institucijama Republike Srpske, odnosno sudovima, tužilaštvima, Kazneno popravnim zavodima, Sudskoj policiji i Pravobranilaštvu Republike Srpske sutra će stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja.

Štrajk će trajati od 11 do 12 časova i u tom periodu neće biti suđenja, i rada sa strankama, osim u hitnim slučajevima, a to su predmeti u kojima se odlučuje u pritvorima.

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa, rekao je da su razlozi za štrajk brojni, ali da je suština u diskriminaciji administrativnih radnika u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija.

On kaže da su radnici u pravosuđu diskriminisani po pitanju nakanada za topli obrok, minuli staž i prava na naknadu na regres te da očekuje da se poslije štrajka upozorenja otvore razgovori sa Vladom Republike Srpske i nadležnog ministarstva i da od njihovog odgovora zavisi dalji tok štrajka.

“Nosici pravosudnih institucija imaju pravo na nominalan iznos regresa i to 50 posto od njihove plate, a to radnici u pravosudnim institucijama nemaju i njima je to uračunato u platu. Za sve ostale radnike topli obrok je nula, a za nosioce 50 posto od njihove plate. Naknada na osnovu staža za sudije i tužioce je 0,5 posto, a za sve ostale radnike 0,3 posto do 25 godina radnog staža, a poslije 25 je 0,5 posto. U istu zgradu ulazimo, rada sudija i tužilaca nema bez administracije, a imamo klasičnu diskriminaciju na djelu”, rekao je Petrović.

Radnici u pravosuđu, od Vlade Republike Srpske zatražiće i da se ispoštuje sporazum iz juna prošle godine koji se odnosi na povećanje plata za administrativne radnike u pravosudnim institucijama Republike Srpske od drugog kvartala ove godine.

Štrajk upozorenja če se održati u ustanovama pravosudnih institucija Republike Srpske jednočasovnim okupljanjem radnik au za to predviđenim prostorijama institucija, u periodu od 11 do 12 časova.

Inače, odluku o štrajku donio je Republički odbor Sindikata pravosuđa Republike Srpske na sjednici održanoj 19. septembra 2023. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija