Radnici Preventa: “Korona je bio paravan za pokušaj otpuštanja 200 radnika”

Radnici Preventa u Visokom, kontaktirali su našu redakciju kako bi iznijeli svoje nezadovoljstvo. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti.

Nakon dugogodišnjeg progona, uskraćivanja radničkim prava, pljačku godišnjih odmora, neplaćenog prekovremenog rada po 10,12,14 sati, plaćanja subota i nedjelja i praznika po 6 KM, radnici Prevent Leathera su bili prinuđeni da zaštite svoja ljudska i radnička prava na zakonu propisani način.

Kako bi zaustavili tu dugogodišnju harangu, Uprave Prevent Leathera radnici su prije nešto više od godinu dana udružili, pokrenuli i osnovali Sindikat. I pored toga, nastavljeno je  kršenje zakona o radu, uskraćivanje radničkih prava gdje je nastavljen jačim i žešćim intezitetom.

Također, zloupotreba zakona je izražena stalnim prijemom i otpuštanjem radnika, dakle jedna neviđena manipulacija sa državom i poticajima koja je kulminirala zloupotrebom nastupanja prvog vala pandemije Corona. Prije toga je zbog subjektivnih problema bio osjetan pad proizvodnje. Korona je bio paravan Upravi Prevent Leathera za pokušaj otpuštanja 200 radnika sa stalnim radnim odnosom.

Imena radnika i njihova radna mjesta su bila isključivo vezana za imovinu kroz privatizaciju, i druge aranžmane u dogovoru sa KTK Visoko. Stalnom i kontinuiranom borbom zakonom dozvoljenim sredstvima, Sindiktak je tu harangu zaustavio.

Radna snaga na koju se ovaj pokušaj odnosio radi najmanje od 20 do 30 pa i do 40 godina. Kako taj pokušaj nije uspio progon radnika, invalida rada a prije svega rukovodstva sindikata je nastavljen drugim neviđenim i neljudskim metodama i sredstvima.

Direktor Fuad Mahmutović, pravnice Alma Purišević i Amela Avdaković svakodnevni kršeći zakon o radu, prijeteči članovima sindikata, vršeći mobinge na radnicima se na taj načim žele kako oni kažu da svedu broj uposlenika na broj koji njim odgovara.

Direktor Mahmutović Fuad, čovjek koji ima neviđenu fobiju na sve što je Visočko i što je vezano za visočke vrijednosti umjesto da krivično odgovara za radnje koje provodi u tom djelu Visokog (zakopavanje i splaljivanje otrovnih otpada ) on prijeti članovima sindikata, radnicima koji su napravili i odbranili tu imovinu. Dokle seže ta bahatost, najbolje se vidi u pokušaju da odredi kada će i koliko će raditi rukovodstvo sindikata za poslove isključivo vezane za sindikat.

Što je kulminiralo u pokušaju zabrane ulaska Predsjeniku Sindikata ulazak u krug fabrike.

Pozivamo večinskog vlasnika, Upravu Prevent Grupacije i Upravu Prevent Leathera da zaustave ovu harangu, hajdučiju i sataniziranje prema radnicima koji se bore za svoja ljudska i radnička prava izjavio je dipl.ecc Hodžić Haris za portal Crna-Hronika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79