Radnici uposleni u domaćim firmama: Mini hidroelektrane su naša radna mjesta

Danas su se u Sarajevu okupili radnici koji su uposleni u domaćim firmama – proizvođačima opreme za hidroelektrane, kako bi izrazili protest zbog paušalnog pristupa problemu izgradnje malih hidroelektrana.

“Smatramo da se insistiranjem na restriktivnom pristupu smišljeno ide na ruku aktivistima iz nevladinog sektora i raznim lobijima koji imaju finansijski interes da se zabrani proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora. Za to je 3.500 radnika koji su zaposleni u ovoj industriji i koji pune entitetske i državne budžete da se javno objave finasijeri nevladinih organizacija koje se zalažu za zabranu izgradnje hidroelektrana”, navodi se.

Ističu kako regulisanje ove oblasti moraju definirati stručnjaci, a ne uži broj ljudi.

“Kada budemo znali ko ih plaća, tada ćemo znati čije interese oni zastupaju. Mi se zalažemo za očuvanje naše prirodne sredine, naših rijeka i njihovih ljepota, a način zaštite i regulisanje ove oblasti trebaju definirati stručnjaci i šira javnost, a nikako uski broj ljudi koji, pod uticajem interesnih lobija, želi progurati zakonsko rješenje kakvo ne egzistira niti u jednoj evropskoj zemlji”, navode radnici.

Također, poručili su kako se oni zalažu za kompromis između zaštite okoline i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora a kada je u pitanju iskorištavanje hidropotencijala tada je riječ o obnovljivim izvorima energije, te smatraju da treba primijeniti zakonska rješenja iz razvijenih zemalja EU.

“Živimo u apsurdnoj situaciji u kojoj neko ugrožava 3.500 radnih mjesta i 2 i po milijarde KM investicija u situaciji kada je naša privreda na koljenima”, naglašavaju okupljeni na današnjim protestima uz pojašnjenje da su danas oni bili izloženi provokacijama aktivista iz susjednih zemalja, koji su došli u Sarajevo da štite rijeke dok se u Srbiji sada gradi više od 20 hidroelektrana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79