Radnici ViK-a obustavili rad: Godinama smo bez ugovora na neodređeno

Desetine radnika preduzeća Vodovod i kanalizacija koji već godinama rade bez ugovora o radu na neodređeno, odbili su jutros izaći na teren. Kako poručuju, obustavljaju rad dok neko iz preduzeća ne odgovori njihovim zahtjevima.

Ukupno 35 radnika okupili su se jutros ispred sjedišta ViK-a u Paromlinskoj ulici u Sarajevu gdje će ostati dok se ne pojavi direktor ili neko od nadležnih vlasti, piše Klix.

Kako pojašnjavaju, neki od radnika već godinama rade u ViK-u bez ugovora na neodređeno.

“Radni odnosi se prekidaju nekoliko dana prije nego radnik ostvari pravo na ugovor na neodređeno, a zatim moraju proći 62 dana kako bi se ponovo raspisao konkurs na kojem ih ponovo zaposle. Radnici u dežurama moraju biti na raspolaganju 24 sata, sedam dana, a nakon toga nastavljaju raditi bez slobodnog dana u idućoj sedmici, što je ukupno 12 radnih dana bez odmora”, požalili su nam se radnici.

Oni ističu kako se niko od njih ne usuđuje istupiti pojedinačno, imenom i prezimenom, kako bi progovorili o dugogodišnjim problemima, jer strahuju od ucjena i gubitka posla.

“Imamo porodice koje žive od našeg rada. Strah nas je progovoriti. Niko neće stati iza nas, ni uprava ni sindikat. Prepušteni smo sami sebi”, govore nam radnici.

Sada kada je Vlada Kantona Sarajevo uvela moratorij na zapošljavanje, preduzeće ViK neće biti u mogućnosti zaposliti 18 radnika kojima ističe ugovor o radu. Time će, poručuju radnici, trpiti vodovodna mreža, ali prije svega 18 porodica koje naredna tri mjeseca moraju iznaći rješenje da prehrane svoje porodice.

Radnici ViK-a upozorili su danas i na brojne druge probleme. Aparat za evidenciju radnog vremena na ulazu u preduzeće ne radi već tri mjeseca zbog čega nisu prikazani stvarni radni sati. Oni nadalje upozoravaju da su prostorije gdje radnici borave neuredne i prljave, da je wc u izuzetno lošem stanju, te da nikad nemaju ni sapuna ni toalet papira.

Za vrijeme pandemije i mjera zaštite od koronavirusa, radnici ViK-a dobijaju jednom sedmično po jednu zaštitnu masku.

“Još mnogo toga se dešava iza zatvornih vrata dok se javnost zamajava političkih previranjima”, poručili su radnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79