Radnici žarišta koronavirusa u Njemačkoj “pobjegli” na Balkan?

Njemački mediji prenose da je njihova ruta išla preko Austrije i Balkana do zemalja porijekla.

Veliki broj uposlenika njemačkog mesnog koncerna “Tenis”, u kojem je koronavirusom zaraženo više od 1.000 ljudi, “pobjegli” su na Balkan, tvrde njemački mediji.

Okrug Giterslo ima informacije da su zaposleni, koji su porijeklom iz Rumunije i Bugarske, otputovali neposredno prije odluke o karantinu nad svim radnicima postrojenja u mjestu rada Videnbrik.

-Ustanovili smo pojačanu mobilnost, kažu okružne vlasti, dodajući da nije bilo dovoljno vremena da se ti spriječi.

Okružne vlasti u petak naložile karantin

U postrojenju kompanije “Tenis” u Reda-Videnbriku, najveće klaonice u Njemačkoj, zaposleno je oko 6.500 ljudi, od kojih je polovina zaposleno preko subpreduzeća.

Prema podacima kompanije, u “Tenisu” rade ljudi iz 87 nacija, ali najveća grupa su Rumuni i Poljaci, a jedna trećina stranih zaposlenih živi u Njemačkoj.

Šef Kriznog štaba okruga Tomas Kulbuš informisao je ambasade zemalja porijekla radnika “Tenisa”, a pojedine ambasade su se i same javile da se informišu.

Prethodno je dnevnik “Bild” objavio da su radnici iz Rumunije i Bugarske otputovali, i da je njihova ruta išla preko Austrije i Balkana do zemalja porijekla, prenosi Tanjug.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79