Radnički neposluh u bužimskom komunalnom preduzeću

Iako su godišnji prihodi komunalnog preduzeća KOMB iz Bužima oko milion maraka, radnicima duguju deset plaća i 17 toplih obroka. Razlog su sudske izvršne presude istih tih radnika koje blokiraju račun preduzeća. Ovaj problem postoji već 15 godina, ali je situacija eskalirala jer su radnici odlučili da, dok ne dobiju plaće, neće odvoziti smeće. Time je higijenska i epidemiološka situacija u Bužimu postala veliki problem.

Situacija je pod kontrolom, jer su tokom vikenda smeće odvezli kamioni komunalnih poduzeća drugih općina, a pregovori u vezi s rješavanjem ove situacije su u toku. Radnici će nastaviti svoj posao ako im se, za početak, isplate tri plaće. Od pregovora s nadležnim su odustali, za organizaciju štrajka, kažu, nemaju vremena i odlučili su se, dodaju, za radnički neposluh.

– Moja žena je prije tri-četiri dana morala na operaciju, morao sam pozajmiti hiljadu maraka jer nemam doprinose, moja djeca nemaju ništa – priča Remzija Bajrić, radnik JKP KOMB Bužim.

– Svaki uposlenik bez ranijih presuda ima oko 15.000 KM. Od toga mi smo tražili od načelnika i direktora da nam uplate tri plate da mi idemo raditi, a da u međuvremenu da rješavaju naš problem – dodaje njegov kolega Ahmet Skenderović.

Aktualna lokalna vlast registrirala je sva vozila poduzeća i isplatila jednu plaću i tri topla obroka. Spremni su isplatiti još jednu plaću, a rebalansom općinskog budžeta osigurati 100.000 KM za struju i gorivo. Ali, kažu, radnici moraju početi raditi svoj posao.

– S radnicima je dogovoreno da podijele račune koje građanima nisu podijelili tri mjeseca. Tu ima oko 200.000 KM da bismo ovu razliku plata stigli. Kad bi to uradili KOMB Bužim bi krenuo jednim normalnim tokom, plate bi išle redovno i ne bi bilo problema oko njene isplate – kaže Suvad Šahinović, predsjedavajući OV Bužim (SDP).

Uz to, načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić traži usklađivanje koeficijenata i plaća s organom uprave.

– Oni koji rade najgori posao, najprljaviji, a to su oni koji kupe smeće, imali su najniže plate, 700 KM, a Uprava je imala 2.000 KM. Neki su prelazili i to – naglašava Nanić.

Na koncu, poduzeće će se zadužiti 300.000 maraka i u narednih godinu dana bit će isplaćene sve zaostale plaće i izmirena sva dugovanja, koja ovo poduzeće pritišću gotovo 15 godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79