Radomir Šušnjar osuđen na 20 godina robije zbog spaljivanja djece i žena u živoj lomači u Višegradu

Sud Bosne i Hercegovine danas je Radomira Šušnjara proglasio krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. godine u Višegradu.

U pitanju je zločin u kojem je u živoj lomači spaljeno 57 civila. Riječ je o prvostepenoj presudi. Osuđen je na 20 godina robije. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 24. juna prošle godine. Kaznu mu je izrekla Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, optužilo je Šušnjara da je sredinom juna 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik, prenosi Avaz.

Bošnjaci su, prema navodima Tužilaštva, bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici, a prema navodima optužnice, kasnije su bili natjerani da prijeđu u drugu kuću, gdje je na njih pucano i potom su zapaljeni. Tada je ubijeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Najmlađe žrtve bila su maloljetna djeca Esada Tufekčića, jednogodišnji Ensar i petogodišnja Elma.

Optužnica protiv Šušnjara potvrđena je u oktobru 2017., a u junu naredne godine izručen je bosanskohercegovačkim pravosudnim organima iz Francuske, gdje se krio.

Ranije je iz Tužilaštva navedeno da se optuženi dugo godina nalazio u Francuskoj, gdje je lociran tokom istrage, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79