Radončić: Novalić treba krivično odgovarati zbog vladinog nadriljekarstva

Nakon skandalozne izjave premijera Fadila Novalića, o tome kako vakcine nisu blagovremeno nabavljene, kako građani ne bi bili „pokusni kunići“, usijale su se društvene mreže sa mnogo ljutnje, sarkastičnih ali i šaljivih komentara na račun premijera.

Međutim, danas je cijelu situaciju, čini se, značajno pravno uozbiljio predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

– U istom danu kada je u Srbiji zvanično otvorena fabrika za proizvodnju vakcine, a naši građani ljuti i poniženi od svoje vlasti čekaju na granicama te zemlje da tamo besplatno prime vakcinu (a, pri tome, dodatno troše svoj novac i vrijeme na odlazak i povratak), uslijedilo je eksplicitno priznanje premijera FBiH Fadila Novalića.

On je, kada je u pitanju obaveza vlasti da, zadnja u Evropi, nabavi spasonosne vakcine za građane, pred novinarima bio precizan:

“Nismo “potrčali”. I bili neki “pokusni kunići”. Neke su države to prihvatile. Mađarska, Srbija. Izrael…” – rekao je premijer objašnjavajući zašto u našoj zemlji vlast nije nabavila neophodan broj vakcina za masovnu imunizaciju stanovništva.

(Na znanje nesretnom Novaliću, masovnu imunizaciju su prihvatile i provele i u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Japanu, Kini i svim sekularističkim državama svijeta i spasile stotine miliona svojih građana).

Zbog nepotrebno preminulih u Federaciji i BiH – a sve smo bliži tragičnoj cifri od 10.000 izgubljenih života – sada se može lahko utvrditi da se Novalić, što je javno i potvrdio, bavio nadriljekarstvom.

Obzirom da to dolazi od premijera koji je imao i zakonsku obavezu da nabavi vakcine, a to nikada nije učinio koristeći razna lažna obećanja, tužilački organi trebaju utvrditi da li se u ovom slučaju radilo o, kako se naivno mislilo, neviđenoj nesposobnosti vlasti ili, pak, kako je Novalić javno objasnio, nadriljekarstvu. Što je, posljedično, narod koštalo ogromnim brojem preminulih i trajno bolesnih od posljedica preležane korone.

Nema sumnje, Novalić treba krivično odgovarati zbog nadriljekarstva i zloupotrebe službenih ovlasti sa posljedicom velikog broja smrtnih slučajeva i teškog oboljevanja.

Jer, očigledno, on svjesno i zbog paramedicinskih razloga i uvjerenja, nije valjano i odgovorno radio svoj veoma važan posao premijera – napisao je Radončić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79