Radončić se boji pregovora sa strancima: Zastupnik SBB-a tvrdi da mu prijete radikalni krugovi

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost nije se jučer pojavio u sjedištu delegacije Evropske Unije u Sarajevu na pregovorima koje sa predstavnicima ovdašnjih političkih stranaka vode Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD i Angelina Eichhorst, direktorica u Službi za vanjske poslove Evropske unije (EEAS). Umjesto Radončića, pregovorima su i ime SBB-a prisustvovali Munib Jusufović, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH i Sanela Prašović Gadžo, zastupnica u Parlamentu Federacije BiH.

Munib Jusufović je predsjedateljima ovih pregovora Palmeru i Eichorst prenio poruku “predsjednika Fahrudina Radončića” u kojoj je ovaj objasnio razloge svog jučerašnjeg izostanka. “Predsjednik mi je rekao da vam prenesem da je vrlo uznemiren zato što portali pod kontrolom SDA protiv njega vode sistematsku kampanju i proglašavaju ga izdajnikom”, kazao je Jusufović iznenađenim sudionicima jučerašnjih razgovora. On je kazao i da je zbog tih tekstova Fahrudin Radončić “počeo dobijati prijetnje od pojedinih radikalnih krugova”.

Radončićev glasnogovornik (ili možda kaskader u opasnim scenama) Munib Jusufović nije otkrio da li je njegov stranački šef prijetnje koje dobija od “pojedinih radikalnih krugova” prijavio nadležnim organima, policiji, tužiteljstvima.

No, poznavajući neprevaziđenu spretnost i posvećenost lidera SBB-a spletkama, intrigama, zamjenama teza, izvrtanjem činjenica, reklo bi se da i ovaj put obmanjuje javnost u čemu već dugo vremena nema ozbiljnu konkurenciju na ovdašnjoj javnoj sceni.

Ne postoji nikakva “sistemska kampanja” u ovdašnjim medijima protiv Fahrudina Radončića. Postoje samo kritike i zgražavanje medija, i to manje-više svih, sa izuzetkom šačice onih pod njegovom i kontrolom Dragana Čovića, nakon izjave lidera u kojoj je pokušavao “racionalizirati” i “objektivizirati” glasanje zastupnika HDZ BiH u Domu naroda Parlamenta BiH za poništavanje “Inzkovog zakona” o kažnjavanju negiranja genocida, piše Slobodna Bosna.

“Nije u redu da govorim šta sam čuo u četiri oka, ali hrvatski glasovi su dati SNSD-u u najboljoj namjeri da se SNSD sačuva u pregovaračkom procesu, a ne zato što HDZ želi da bude partner Dodiku. Znali su da to ne može proći, digli su ruku da sačuvaju SNSD, kao dio dogovora, a ne kao dio problema”, bio je prvi Radončićev komentar na zajednički nastup zastupnika HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda PSBiH.

Naravno da je ovakvo Radončićevo, najblaže rečeno, politički nepismeno i nezrelo objašnjenje naišlo na kritiku u medijima i najširoj javnosti. Shvatio je to i lider SBB-a, pa se vrlo brzo posuo kofom pepela i već narednog dana kazao da “način glasanja u Domu naroda BiH ne služi na čast pojedincima iz Hrvatske demokratske zajednice, jer za nas Bošnjake je to neka vrsta noža u leđa”.

Da ne bi ostalo nedorečeno, precizirajmo: na čelu “pojedinaca iz HDZ-a BiH” u Domu naroda koji su podržali prijedlog SNSD-a bio je Dragan Čović, Radončićev prijatelj. Ako to mogu konstatirati i osuditi hrvatski mediji, zastupnici u Saboru Hrvatske, pa i sam predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, zašto se lider SBB-a Radončić ustručava da izgovori njegovo ime?!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79