Radovan Višković: Budžet Republike Srpske za narednu godinu oko 3,5 milijardi KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će budžet Republike Srpske za narednu godinu iznositi koliko i ovogodišnji, oko 3,5 milijardi KM.

Višković je rekao da će prije usvajanja budžeta Republike Srpske za narednu godinu biti jedan rebalans, jer je za zdravstvo izdvojeno više od 170 miliona KM, a što je više od 20 miliona KM, koliko je bilo previđeno rebalansom budžeta.

On je podsjetio da je pad prihoda od indirektnih poreza u BiH skoro 10 odsto, te naglasio da će taj pad osjetiti i budžet Republike Srpske i Federacije BiH.

– Da bismo nadoknadili pad prihoda od direktinih i indirektnih poreza, moraćemo to riješiti kreditnim zaduženjima – rekao je Višković za BHT i dodao da se to tako radi u cijelom svijetu.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona ima snažan uticaj ne samo na ljudske živote, zdravstveni sistem, već i na ekonomiju, tako da će i ta kreditna zaduženja zavisiti od dužine trajanja pandemije.

Višković je pojasnio da bez pomoći Vlade Republike Srpske, mnoge firme ne bi mogle opstati, ali ni zdravstveni sistem.

– Ono što je novo u budžetu za narednu godinu jeste da ćemo ići na smanjenje troškova gdje god je to moguće, kod materijalnih troškova, reprezentacije, putovanja – pojasnio je predsjednik Vlade Srpske i dodao da će se sredstva usmjeriti na investicije, pomoć realnom i zdravstvenom sektoru, zaštitu domaće proizvodnje i ekonomije.

Višković je naveo da će Vlada već sutra raspravljati o setu zakona kojim bi se ukinuli i smanjivali parafiskalni nameti, čime će se napraviti uštede realnom sektoru u Republici Srpskoj.

On je naveo da će biti previđeno i vraćanje poreza i doprinosa onim poslodavcima koji zapošljavaju nove radnike.

– Ako je poslodavac zaposlio radnika na tri godine, onda će se dvije godine vraćati ti doprinosi za sve novozaposlene radnike, ali ne za one koji su u koroni otpustili radnike, nego za one koji nisu otpuštali ili za one poslodavce koji otvaraju nove pogone, njima ćemo tu mjeru prilagoditi kako bi što više podstakli zapošljavanje u Republici Srpskoj – rekao je Višković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79