Radove u tunelu u BiH izvode dva do tri radnika?!

Početkom aprila započela je sanacija tunela u Čaklovićima na magistralnom putu koji povezuje Tuzlu sa općinama Kalesija, Sapna i gradom Zvornik. Rok za završetak radova bio je pet mjeseci od počinjanja radova.

– Predstavnici i Uprava JP Ceste FBiH, koje je implementator predmetnog projekta, upoznati su sa svim njegovim pojedinostima. Najmanje jednom sedmično se održavaju koordinacioni gradilišni sastanci sa nadzornim organima i predstavnicima izvođača radova – izjavila je za Fenu stručna saradnica za odnose s javnošću iz JP Ceste FBiH Amela Vlajčić.

Obilaznica iznad tunela koja je alternativni pravac prema Tuzli iz navedenih opština je svakodnevno opterećena, što je dovelo do značajnog oštećenja tog puta.

Druga obilaznica za teretna vozila je pored Aerodroma Tuzla, preko Dubrava što je značajno duži put ukoliko se dolazi u grad.

Maida Hasanović svakodnevno putuje iz pravca Tuzle prema Kalesiji i obratno. Jedna je od stotina građana nezadovoljnih dinamikom izvođenja radova.

– S obzirom na to da putujem svaki dan iz Tuzle do Kalesije mogu reći da sam razočarana radovima koji se izvode u tunelu Čaklovići. Mogu da primijetim svaki dan kada prolazim da na terenu bude od dva do tri radnika, a najviše ih je bilo sedam. Pitanje je koliko ćemo još da čekamo na završne radove i da li izvođač može da angažuje više radnika kako bi što prije završio sanaciju – kazala je ona.

Vrijednost ugovora je skoro tri miliona KM, a vrši se u okviru Projekta sanacije šteta nakon poplava i modernizacije cesta u FBiH.

Iz preduzeća Ceste FBiH kažu da u prosjeku u tunelu radi 20 radnika u dvije smjene.

– Vrlo često se dešava da, zbog tehnologije izvođenja radova koja zahtijeva korištenje obje trake (22.00 – 6.00) kada se ujedno i obustavlja promet kroz tunel, u noćnoj smjeni radi više radnika nego u dnevnoj. Pred toga, bitno je naglasiti da se, osim u unutrašnjosti tunela, priprema i radovi izvode i van tunelske cijevi – izjavila je Vlajčić.

Prema predviđenom roku iz projekta radovi bi trebali biti okončani do 9. oktobra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79