Radovi kod samostana u Rami: Mogući kulturocid zbog neodgovarajućih arheoloških istraživanja

Foto: Hereditas

Udruženje građana za očuvanje kulturne baštine HEREDITAS iz općine Prozor-Rama objavilo je priopćenje za javnost povodom najavljene gradnje objekata knjižnice i galerije u sklopu kompleksa Franjevačkog samostana Rama-Šćit.

Samostan na Šćitu je nacionalni spomenik i zahtijeva poseban pristup prilikom intervencija.

Priopćenje HEREDITAS-a prenosimo u cijelosti:

“Gradnja na području samostana i crkve na Šćitu bila je posljednjih tjedana tema pisanja nekih medija. Kao organizacija koja se bavi prvenstveno promocijom i očuvanjem kulturne baštine na području općine Prozor-Rama, vijesti o gradnji su nas zanimale posebno zbog toga što je riječ o području pod državnom zaštitom te području koje je naseljeno u kontinuitetu od prethistorije i antike do danas.

Uputili smo zahtjev za pristup informacijama nadležnim institucijama – Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, Federalnom ministarstvu kulture, Zavodu za zaštitu kulturno-povijesne baštine Hercegovačko-neretvanske županije te Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Naš upit se odnosio na informacije o tome jesu li nadležne institucije upoznate s namjerom gradnje na području zaštićenog područja, koje su poduzete mjere zaštite, je li bilo rekognoscencije terena i slično.

Želimo upoznati javnost sa sljedećim:

  • Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika do danas nije odgovorila na naš upit, iako je to dužna po zakonu.
  • Županijski zavod je uputio odgovor u kojem nas je obavijestio da oni kao institucija nisu nadležni za I. zonu zaštite na području nacionalnog spomenika.
  • Federalno ministarstvo kulture, predstavljano po ministrici Vlaisavljević, odgovorilo je da su upoznati s namjerom gradnje, te da je izdana dozvola za gradnju od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja.
  • Odgovor na pitanje o poduzetim mjerama zaštite, rekognoscencije terena i preventivnom arheološkom istraživanju nismo dobili.
  • Od Federalnog ministarstva prostornog uređenja do sada nismo dobili odgovor na upit da nam dostave kopiju dozvole koju su izdali.

Izražavamo sumnju da su bilo koje mjere zaštite, rekognoscencije ili preventivnog arheološkog istraživanja obavljene. Prethodnih dana su građevinski radovi na Šćitu već otpočeli. U ponedjeljak, 8. 7. 2024. godine, prilikom obilaska terena uočeno je da se u profilu iskopa vide neidentificirani uništeni slojevi. Uočen je kameni građevinski materijal izvađen iz neidentificiranih građevinskih slojeva, a jedan dio materijala je bačen niz obližnju padinu prema Ramskom jezeru. U izbačenoj zemlji na gradilištu, koja još nije bila odvezena, uočeni su polomljeni ostaci keramike.

Skrećemo pozornost na vijest o posjeti ministrice samostanu na Šćitu u lipnju ove godine. Ministrica Vlaisavljević je tom prilikom naglasila značaj Franjevačkog samostana i njegovu dugu i bogatu povijest.

S obzirom na to, pozivamo ministricu da zaustavi građevinske radove kako bi se spasila kulturna baština i istražila ‘duga i bogata povijest’ našega kraja,” stoji u priopćenju HEREDITAS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79