Rafinerije drastično spustile cijene, bh. pumpe to uglavnom ne prate

Imajući u vidu trenutnu cijenu nafte na svjetskom tržištu, gorivo na bh. pumpama bi trebalo biti ispod dvije KM, što znači da ima prostora za dodatno sniženje cijena, stava su ekonomisti.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, istakao je za Radiosarajevo.ba da na jednoj benzinskoj pumpi u Prnjavoru gorivo košta 1,60 KM, i ona je izuzetak, ali to pokazuje da je ipak moguće da se gorivo prodaje po toj cijeni.

„Problem je što mi nemamo transparentnu kalkulaciju troškova kod prodaje goriva, da se zna koliko uzima država, koliko distributer, koliko pumpa u odnosu na nabavnu cijenu. Pa ako neko ostvaruje ekstra profit treba da plati i ekstra porez. Ali kod nas nijedno ministarstvo trgovine nema tih kalkulacija jer imamo prihod u PDV-u koji je vezan za cijenu goriva, a s druge strane se zatvaraju oči na ekstra profit“, stava je Pavlović.

Almir Bečarević, nekadašnji direktor „BH Gasa“ i stručnjak u ovoj oblasti, za Radiosarajevo.ba je slikovito pojasnio da je barel nafte 2008. godine bio 147 dolara i tada je cijena goriva na pumpama bila 2,50 KM. Danas je barel skoro pet puta jeftiniji, a gorivo na pumpama košta oko 2,10 KM.

„Trenutna cijena na svjetskom tržištu je 30 dolara. Prije 4-5 dana je bila 22 dolara. Toliko je bila 2003. godine, kada je na našim pumpama gorivo koštalo 1,20 KM. Ima malih pomaka u BiH, ali uglavnom kod malih trgovaca koji imaju jednu-dvije pumpe. Kod onih značajnijih, koji drže sistem nema drastičnih promjena“, rekao je Bečarević.

“‘Naftaši’ koriste situaciju, cijena goriva davno trebala biti ispod 1,5 KM”

Istakao je da nije realno da gorivo košta 1,50 KM, kako se može čuti ovih dana, ali da je sve iznad dvije KM upitno.

„Prostora za sniženje cijena ima, samo je pitanje koliko ko želi spustiti cijenu. Ima benzinskih pumpi koje prodaju za 1,70 KM, 1,80 KM, i siguran sam da ne prodaju na svoju štetu“, kazao je bečarević.

Napomenuo je da smo mi uvijek imali niže cijene od Hrvatske za oko 30 do 50 feninga, a sada smo samo nekoliko feninga jeftiniji.

„Te pokazatelje niko ne može pobiti. Ja to sve pratim 20 godina. Znam svaku rafinerijsku cijenu. Rafinerije su cijene drastično spustile“, ukazao je Bečarević za RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79