Rafinerije u Republiki Srpskoj: Od privatizacijskih obećanja do finansijskog kolapsa

Rafinerija ulja u Modriči, koja je nekada poslovala s profitom i izvozila na inostrana tržišta, sada bilježi gubitak od gotovo 111 miliona maraka. Situacija u Rafineriji nafte u Brodu je još teža, s prošlogodišnjim akumuliranim gubitkom od čak 821 milion KM, kako tvrdi ekonomista Milenko Stanić.

Ova zabrinjavajuća financijska slika postavlja pitanje o uspjehu privatizacije naftne industrije Republike Srpske, započete 2007. godine. Iako je vlast tvrdila da je privatizacija bila uspješna, stvarnost je sada pokazala sasvim drugačiju sliku, s ozbiljnim gubicima i neizvjesnom budućnošću rafinerija.

Optima grupa, koja je preuzela rafinerije, izazvala je sumnje u vezi s načinom upravljanja i prenosom profita.

Prema riječima Mika Nikića, bivšeg šefa Službe za istraživanje i finansije u Rafineriji u Brodu, gubitak u Rafineriji Modriča postao je dobit za Optima grupu, koja je zatim prenijela tu dobit u nepoznatom pravcu, možda čak i na off-shore račune.

Sindikat ističe da je od privatizacije 2007. godine u Rafineriji motornih ulja u Modriči ostalo svega 170 radnika, dok ih je tada bilo 540. Otkazi su dijeljeni bez prethodnih upozorenja, što je rezultiralo tužbama nekih bivših radnika protiv Rafinerije.

Centar za humanu politiku je podnio krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu prije skoro dvije godine, optužujući odgovorna lica za katastrofalno stanje u rafinerijama.

Međutim, situacija s istragom izgleda mračno, s informacijama da je još uvijek u fazi provjere.

Cijela priča oko rafinerija, privatizacije ostaje obavijena velom tajne, dok gubici i dalje rastu, ostavljajući gradove Modriču i Brod, radnike, i konačno budžet Republike Srpske, kao gubitnike u ovoj privrednoj drami.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79