Raguž: Zaobilaženje volje SDA-ovih zastupnika u bošnjačkom klubu se može obiti o glavu hrvatskom narodu

Ako se udruže stranke u bošnjačkom korpusu, potencijalno se možemo dovesti u situaciju da srpski i bošnjački član rukovodstva Federacije izglasaju nelegitimnu vladu kada su u pitanju Hrvati, rekao je u emisiji BHT1 Uživo Slaven Raguž, novi stari predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Govorio je o drugom Izbornom saboru Hrvatske republikanske stranke koji je održan protekle subote i tome zašto je za taj sabor odabrano baš Jajce.

“Spojili smo jednu političku simboliku i praksu. Što se prakse tiče – Jajce zato što nam je jednako daleko i iz Posavine i Hercegovine – a što se tiče simbolike – Jajce zato što su ga u ratu oslobodili HVO i HV, a izgubili smo ga u miru. Ne treba zaboraviti ni povijesnu činjenicu da su hrvatske snage iz Hercegovine krenule u Jajce, a u Rami ih je zaustavila Armija RBiH, a o tome se rijetko govori”, kazao je Raguž.

On je upitan i o tome što znači konkretnija politika koju su najavili nakon samog sabora.

“HRS je jedina hrvatska oporbena stranka, to nam daje ogroman politički prostor i za svjedočenje nove političke paradigme i prakse kada su Hrvati u pitanju, ali mi ne smijemo pogriješiti kao neke stranke koje su do sada djelovale oporbeno”, rekao je predsjednik HRS-a.

Tvrdi kako će se njegova stranka, kada je u pitanju BiH općenito, boriti za “politiku po mjeru čovjeka”. Po njegovim riječima, to će biti politika “protiv klijentelizma i korupcije”.

Najavio je sudjelovanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj sa partnerskim strankama iz te zemlje.

Upitan o tome kako će se i kada politka u BiH početi baviti životom običnih građana Raguž je kazao da će se to dogoditi onoga trenutka “kada politika promijeni svoje vrijednosti”.

Raguž je problematizirao činjenicu da šefovi stranaka kadroviraju u javnim poduzećima. Smatra da je nova vlada već tu pala na testu jer to nisu stranački kadrovi nego kadrovi koji bi trebali, kako kaže, djelovati menadžerski i u skladu sa tržištem.

“To nije radio samo Dragan Čović, to je radio i Nermin Nikšić i Milorad Dodik pa i Bakir Izetbegović”, rekao je Raguž.

Smatra da će se zaobilaženje volje SDA-ovih zastupnika u bošnjačkom klubu možebitno obiti o glavu hrvatskom narodu jer je izigran bošnjački legitimitet.

“Šmit je riješio problem kratkotrajno, ali što će biti 2026. Ako se udruže stranke u bošnjačkom korpusu, potencijalno se možemo dovesti u situaciju da srpski i bošnjački član rukovodstva Federacije izglasaju nelegitimnu vladu kada su u pitanju Hrvati”, rekao je Raguž.

Komentirao je i izjavu ministrice Sanje Vlaisavljević po pitanju rehabilitacije ratnih zločinaca.

“Nju se napada zbog izgovorene riječi. Uvodi se verbalni delikt. Ona je izjavila to što je izjavila. Kada su mene pitali, ja sam podsjetio kako se i Marinko Čavara fotografirao sa Kordićem, pa kako je problem Lidija Bradara, a nije bio Marinko Čavara za kojeg su ruke dizali i SDA i DF i to dva puta… Vlaisavljević se napda zbog izgovorene riječi, ako živimo u demokratskom društvu, u čemu je problem zbog izgovorene riječi, treba li je kamenovati ako je izgovorila nešto što ne odgovara politčkom mejnstrimu u Sarajevu, ako je problem Kordić, kako nisu Rasim Delić ili DŽevad Mlaćo, kako nije problem kada pojedini bošnjački dužnosnici veličaju herojstvo Sakiba Mahmuljina ili kada se Izetbegović fotografira s pripadnicima Muslimanskog bratstva”, upitao je Raguž.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79