“Rajsko jezero Bašigovci”: Omiljeno mjesto za odmor svih Živiničana

Turistička destinacija “Rajsko jezero Bašigovci” nalazi se oko 6 kilometara udaljenosti od centra Živinica. Ova destinacija je već duži niz godina prepoznata kao ugodno mjesto za jednodnevni odmor i rekraciju posjetilaca iz svih dijelova BiH, a među kojima prednjače posjetioci iz općina Tuzlanskog kantona.

Bašigovačko jezero u narodu poznato još i kao “Rajsko jezero” je kopovskog tipa nastalo je 1984 godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja. Dugo je oko 400 a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom oko 40 metara na sredini. Jezero je prije nekoliko godina uređeno, a odlikuje ga izuzetno čista voda, uređena plaža i sadržaji za sportsko-rekreativne aktivnost.

Jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista čiju manju količinu čini oborinska voda tj. jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta. U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočić koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrđuje i prisustvo barskih školjki.

Plića strana jezera je obrasla trskom i rogozom a na pojedim mjestim moguće je vidjeti i grmove barske trave u vodi. Od samog nastanka jezera pa do danas u jezero su donesene razne riblje vrste, tako da u jezeru ima štuke, soma, deverike, šarana(vrlo malo), babuške, linjaka, koštre, crvenperke i druge sitne ribe. Kuriozitet je da u Rajskom jezeru obitavaju i slatkovodne meduze. Jezero je svakodnevno posjećeno od strane ribolovca a najkrupniji poznati ulovi na jezeru su štuka 4kg, deverika 1,5 kg, som 7 kg.

U ljetnim mjesecima jezero je prava oaza za kupače, skakače u vodu i brojne ljubitelja odmaranja na plaži. Za vrijeme sezone kupanja, jezero Bašigovci dnevno posjeti i do 2.000 kupača, što znači da se po posjećenosti nalazi odmah iza Panonskih jezera u Tuzli. Lijepo uređena plaža može se iskoristiti za šetnju, uživanje na svježem zraku i sportskim aktivnostima kao što su odbojka, ribolov, fudbal i slično.

U neposrednoj blizini jezera nalazi se nekropola stećakan nastala 2012. godine, nakon izmještanja ukupno 29. ugroženih stećaka sa lokaliteta Mramorje II(Topličko polje) i Višća(mag.put Banovići-Živinice), Živinice. Na nekropoli se nalazi 12. sljemenjaka, 7. sanduka, 7. stubova i 3. druga oblika. Karakterističan je sljemenjak s motivom konjanika koji drži koplje (prenesen s lok.Topličko polje).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79