Rakija iz BiH osvaja svijet: Šljivovica do Amerike, lozovača do Hrvatske

Bosanskohercegovačka rakija, poznata po kvaliteti i tradiciji, sve više osvaja tržišta širom svijeta. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, izvoz jakih alkoholnih pića iz zemlje dosegnuo je gotovo 20 miliona maraka u 2023. godini. Uprkos manjem količinskom izvozu, vrijednost izvoza je porasla u odnosu na prethodnu godinu.

Šljivovica, kraljica rakija iz BiH, našla je put do Slovačke, Hrvatske i Srbije, a čak je stigla i do dalekih Sjedinjenih Američkih Država. U Slovačku je izvezeno najviše šljivovice, dok su Hrvatska i Srbija također značajni kupci ovog tradicionalnog pića.

Osim šljivovice, na strana tržišta otišle su i lozovača i komovica. Primjer, Srbija je postala destinacija za ova pića, dok su Sjedinjene Američke Države postale domaćin bosanskohercegovačke rakije. Hrvatska, iako primila manje količine ovih pića, također je važno tržište za izvoz.

Uz šljivovicu, ostale voćne rakije također su tražene na stranim tržištima. Italija, Slovačka i Hrvatska prednjače po uvozu ovih pića iz BiH.

Državne institucije prepoznaju značaj promocije domaćih proizvoda te rade na podršci i ulaganju u promociju. Voćari i proizvođači rakije naglašavaju važnost podrške države i institucija kako bi se dodatno promovisali i plasirali proizvodi na inostrana tržišta.

Uprkos izazovima, poput vremenskih nepogoda, industrija rakije u BiH ostaje vitalna i puna potencijala. Uz podršku institucija, voćari i proizvođači rakije nastavljaju svoj rad s ciljem osvajanja novih tržišta i promovisanja bogate tradicije i kulture proizvodnje ovog omiljenog pića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79