Ramiz Dedić još jednu zimu dočekuje u Ferhadiji!

Ramiz Dedić, čovjek bez doma kojeg Sarajlije najčešće viđaju na Ferhadiji, i njegova ljubimica Tina će i ovu zimu provesti na ulici.

Već godinama on sluša obećanja da će konačno imati krov na glavom i topao dom, ali i dalje za njega nije pronađeno nikakvo rješenje.

– Ništa nije riješeno. Vidite da sam i dalje na ulici i preživljavam zahvaljujući pomoći Sarajlija. Dodijalo mi je više sve i da slušam obećanja – kaže za Faktor ogorčeni Ramiz Dedić.

Inicijativa zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Zahiragića, u kojoj traži da se dodijeli stan beskućniku na korištenje, usvojena je na sjednici početkom marta.

– Usvojen je zaključak da se Ramizu Dediću dodijeli manji uslovan stan u užoj gradskoj jezgri da bi mogao ostati u neposrednom kontaktu sa brojnim građanima koji mu pomažu, ali nakon toga ništa se nije desilo. Na avgustovskoj sjednici postavio sam poslaničko pitanje šta je sa tim zaključkom, na šta je premijer Edin Forto odgovorio da nikada nisu razmatrali taj zaključak i da nije dobro upoznat sa tim i da će Vlada u narednim danima to razmatrati. Onda sam ponovo postavio isto pitanje na novembarskoj sjednici. Na posljednjoj sjednici premijer Forto nas je obavijestio da je pokrenuta procedura. Nisam siguran zašto imaju otpor da se dodijeli stan Ramizu Dedića – rekao je za Faktor Haris Zahiragić.

Na Skupštini Kantona Sarajevo premijer Edin Forto o stambenom rješenju za Ramiza Dedića je rekao:

– Skupština je izglasala da mu se treba dodijeliti manji stan. Mi smo pokrenuli proceduru i iz Centra za socijalni rad su trebali ovom sugrađaninu da urade anamnezu socijalnih prava i svega što bi po zakonu mogao da ostvari, a eventualno nije. Onda kroz anamnezu odlučili bi kao Vlada kako dalje postupati. Oni nisu uspjeli pristupiti ovom gospodinu, jer nemaju tačne njegove podatke, jer je beskućnik. Zamolili smo ministra Katicu da nam pomogne da ova osoba ode u Centar za socijalni rad i da nakon ovog nalaza da vas možemo izvijestiti kako ćemo dalje postupati. Još nismo završili ovaj problem.

Odgovor premijera Forte možete vidjeti u videu od 01.51 sat

Da li ministar Katica postupio po naređenju i eventualno poslao policiju da traži Ramizu Dedića nije poznao. Tek, ono što je sigurno je da svi koji žele pomoći Ramizu mogu lako doći do njega, on je svaki dan u Ferhadiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79