Ramiz Nukić je život posvetio traženju posmrtnih ostataka Srebreničana, sada mu treba pomoć za liječenje

Ramiz Nukic walks through through the hill above his house, in the village of Kamenice, around 30 minutes drive from Srebrenica. He is a farmer and is also looking for human remains. There’s rarely a day in which Nukic does not find the remains of at least one murdered boy or man. He himself is responsible for finding the remains of about 250 people who were murdered during the Genocide in Srebrenica. Kamenice, near Srebrenica, Bosnia, July 8th, 2015, 20 years after the genocide.

 

Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Buljim, više od 20 godina traga za posmrtnim ostacima Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine. Tokom svojih dugih šetnji, ostatke je pronalazio na šumskim stazama, miniranim i nedostupnim područjima, a do sada ih je našao stotine.

Svoj život odlučio je posvetiti pronalaženju posmrtnih ostataka, kojih je Institutu za traženje nestalih predao skoro 300. Iako teško živi, ​​nikada nije tražio novac za ono što radi.

Sada je Ramizu potrebna pomoć građana i Srebreničana s obzirom na to da je ozbiljno bolestan. Zbog lošeg stanja, smješten je na Kliniku za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Grad Sarajevo će iz rezerve izdvojiti određena sredstva za njegovo liječenje, a pozvali su i druge institucije da im se pridruže.

“Vrijeme je da se pokušamo odužiti Ramizu za sve što godina radi za nas”, napisala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Dobri su ovi doktori. Rekli su mi da će sve učiniti da mi bude bolje. Vjerujem u Allaha i doktore, njima sam se predao”, skoro šapatom je za Politicki.ba govorio Ramiz.

Na pitanje treba li mu šta, Ramiz, samo što nije zaplakao.

Ne treba ništa, veli, govoreći da on i supruga mu žive od boračkog dodatka koji iznosi 240 maraka “i od onog što u bašči posijemo i uberemo”.

Prijatelji koji poznaju Ramiza, ovih dana su pokrenuli akciju finansijske pomoći kako bi ovom humanom čovjeku olakšali stanje u kome se našao.

“Teško je kad nemaš, a još teže je reći nekome da nemaš. Dok sam mogao raditi, nekako smo se provlačili kroz život, ali sad je drukčije. Ne mogu, nemam kuveta.

I žena mi bolešljiva… Djeca pomognu koliko mogu, ali i oni nisu u nekoj situaciji. Jučer mi je došao sin da me vozi u Tuzlu u bolnicu, nisam mogao autobusom.

Hvala svakome ko se interesira za mene”, kazao je Ramiz.

Kako je poznato Ramiz Nukić se u svoj Buljim vratio 2001. godine. Znajući da su mu otac i brat ubijeni na prostoru Kameničkog brda krenuo je u potragu za njihovim posmrtnim ostacima u nadi da će pronaći bar jednu njihovu kost.

I pronašao je.

Do sada, kako nam je kazao, pronašao je blizu 300 posmrtnih ostataka koji su, nakon pronalaska, izuzeti od strane Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine.

“Sve bih dao da sad mogu proći kroz onu šumu, pa zaviriti u svaku paprat i u svaki grm, svratiti u svaki potočić ne bih li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda”.

Ramiz Nukić od danas je na brizi ljekara Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Osim ljekara, nadamo se da će Ramizu pomoći i oni koji znaju šta je ovaj čovjek godinama radio.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79