Ramiz Salkić: Bošnjaci jedini narod u Evropi kojem je uskraćeno pravo na jezik

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić danas je, u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika, rekao da su Bošnjaci jedini narod kojem je u matičnoj zemlji uskraćeno pravo da nazovu svoj jezik onako kako oni žele i da ga izučavaju u obrazovnom procesu.

Pozvao je sve građane, govornike bosanskog jezika, da istraju u borbi za elementarna ljudska prava i da rade još više na afirmaciji bosanskog jezika.

Bošnjaci su danas jedini narod u Evropi kojem je u matičnoj zemlji uskraćeno pravo da nazovu svoj jezik onako kako oni žele i da ga izučavaju u obrazovnom procesu. Danas, na Međunarodni dan maternjeg jezika želim dodatno da podsjetim na ovaj problem i da iznova pozovem one koji uskraćuju to pravo Bošnjacima da to prestanu činiti, ali i one koji mogu pomoći da se ovo pitanje riješi da to urade – istakao je Salkić.

Naglasio je da Bošnjaci od svog maternjeg bosanskog jezika neće odustati i to su pokazali na popisu 2013. godine, kada se većina građana ove zemlje izjasnila da su konzumenti bosanskog jezika.

Popis je pokazao da nisu samo Bošnjaci govornici bosanskog jezika već da su to i drugi građani ove zemlje. Diskriminacija koju provode vlasti entiteta RS, ali i nekih kantona u pogledu bosanskog jezika, treba i mora prestati. Diskriminacija neće natjerati konzumente bosanskog jezika da od njega odustanu, ona samo može ojačati želju da se dodatno afirmiše bosanski jezik kao neupitna lingvistička kategorija – poručio je Salkić.

Istakao je da je “negiranje bosanskog jezika u entitetu RS po smjernicima SANU-a čisto političko pitanje i pokušaj protjerivanja svega što asocira na Bosnu i Hercegovinu sa teritorija koje su oni definisali kao teritorij na kojem može egzistirati samo srpski narod, pravoslavlje te srpska kultura i tradicija, što uključuje samo srpski jezik”.

Pozivam sve građane, govornike bosanskog jezika, da istrajemo u borbi za naša elementarna ljudska prava i da radimo još više na afirmaciji bosanskog jezika. Bosanski jezik je dio našeg identiteta, naše kulture, naše državnosti i svako ustupanje i odustajanje pod pritiskom diskriminacije u pogledu jezika značilo bi odustajanje od našeg identiteta, kulture i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine – istakao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79