Ramiz Salkić upozorio da se u Republici Srpskoj otima imovina Bošnjaka

Skrivajući se iza Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske iz 2018. godine, Bošnjacima se u ovom bh. entitetu masovno oduzima imovina. U Bratuncu je ranije dodjeljena imovina Medžlisu IZ Bratunac, a u doba pandemije, ponovo je oduzeta i dodjeljena općini kroz novoformiranu komisiju i to bez poziva Medžlisa na očitovanje.

– Primjenu zakona zbog uslova u kojim se nalazimo otežane komunikacije i kretanja građana treba obustaviti do suzbijanja pandemije. Čini se da vlasti u ovom entitetu žele iskoristiti trenutnu sitaciju da provođenjem ovog zakona nanesu dodatnu štetu protjeranim Bošnjacima iz ovog entiteta kao i onima koji su se vratili. Primjer Medžlis Islamske zajednice Bratunac da je rješenje koje su prvobitno dobili poništeno i promijenjeno u vrijeme proglašenog vanrednog stanja dovoljno govori o namjerama vlasti entiteta – upozorava potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Kaže, kako primjeri pokušaja uzurpacije privatne imovine u Milićima, ali i drugim mjestima u ovom entitetu ukazuju na iste ciljeve i namjere.

– Moj je poziv i apel Bošnjacima, ali i svim drugim građanima u ovom entitetu da povedu računa o svojoj imovini i da pomno prate izlaganja i proces primjene zakona. Zakon je koncipiran na način da vam sistem, komšija, rođak može prisvojiti imovinu, ali vam pruža i prostor za zaštitu imovine ako ste vlasnik. Nažalost, neka imovina ostala je bez vlasnika ali i tu se mogu bliži rođaci pojaviti i istu zaštititi od uzurpacije sistema. Sistem želi smanjiti naš udio u gruntu u vlasništvu imovine u ovom entitetu. Bez ikakve sumnje, mi se tome moramo odlučno suprotstaviti našom pojačanom brigom za našu imovinu, naša ognjišta u ovom entitetu – naglašava Salkić, koji je do sada u nekoliko navrata ukazivao na pogubnost ovog zakona i otimanje bošnjačke imovine u RS-u.

On ističe kako se ovdje posebno atakuje na vakufsku imovinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79