Ramo Isak o ubistvu Amre Kahrimanović: Neko mora snositi odgovornost, rukovodilac je znao ko mu je uposlenik

Ko nas i koliko štiti, je li sigurnosna situacija zadovoljavajuća, šta su najveći izazovi i šta nadležni poduzimaju u vezi s tim večeras je za Hayat TV govorio Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova.

Isak je naveo kako je sigurnosna situacija na prostoru cijele BiH zadovoljavajuća, te kazao kako je njome kao federalni ministar veoma zadovoljan.

“Zabrinut sam za sigurnosnu situaciju kao čovjek. Bitna stavka je da je policija pokrenula niz aktivnosti i mjera koje će doprinijeti sigurnosti na prostoru Federacije. Razgovaram sa komesarima, ministrima, poslije nemilog događaja u Gradačcu donijeli smo niz mjera i reakcija. Sve ono što smo zahtijevali i tražili, doprinijelo je većoj sigurnosti građana. Govorio sam da je potrebno praviti više racija, da se na određene lokacije postavi veći broj policijskih vozila gdje će se raditi kontrola saobraćaja, kontrola na droge, alkohol,.. I da se to radilo u kontinuitetu, slika bi bila drugačija. Ovo je uozbiljilo situaciju na prostoru cijele BiH, rukovodioci policije ne smiju sebi dozvoliti ovakav luksuz koji se desio u određenim kantonima”, poručio je.

Što se tiče ostavke ministra unutrašnjih poslova TK, Isak navodi da neko mora snositi krivicu ako je tačno da je ubica Amre Kahrimanović osoba koja je imala problema i nestabilna osoba koja je konzumirala alkohol.

“Kao rukovodilac morate znati da li je vaš uposlenik osoba koja konzumira alkohol, pravi probleme. Takva osoba ne može da bude policijski službenik. Policajac mora biti primjer cijeloj državi. Takvu osobu, nebitno o kome se radi, trebali su davno riješiti. Njemu ne treba ljekarski. Policajac je institucija. To je osoba koja može da vas liši slobode, pa i života. Sud vam ne može izreći smrtnu kaznu, ali policajac ima pravo na upotrebu vatrenog oružja. Što se tiče ljekarskih pregleda, kada sam došao na čelu MUP-a Federacije, pokrenuo sam inicijativu da se iz budžeta spreme sredstva za ljekarski pregled uposlenika MUP-a, to sam predložio i kantonima. Ljekarsko uvjerenje je potvrda da znamo da su naši policajci spremni odgovoriti zadacima”, kazao je.

Mišljenje je kako policajci uprkos svemu adekvatno obavljaju svoj posao i za njega su solidno plaćeni.

“Izborio sam se za njihove bolje plaće, opremu,… Zahvaljujući našem kvalitetnom radu, veliki broj osoba se nalazi u kazneno-popravnim zatvorima baš zbog nasilja u porodici. Zahvaljujući tim radnjama, spriječili smo da se slučajevi poput onog u Gradačcu dese i na taj način preventivno smo djelovali. Tužilaštva i sudovi su odradili veliki dio posla. Kada sam sjeo na poziciju ministra unutrašnjih poslova, rekao sam da će pred zakonom biti svi isti i da nećemo gledati jesu li to naši uposlenici i ako su, i sa njima ćemo se obračunati. Ja ne mogu biti policajac, zaustavljati vozila i lišavati slobode. Sva odgovornost je na rukovodiocima”, ocijenio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79