Rampa skuplja od života? Kakvo je stanje na pružnim prelazima u BiH

Pružni prelazi u Bosni i Hercegovni spadaju u kategoriju rizičnih područja. Koliko su opasni pokazuje podatak da se samo na prelazu Stanovi kod Doboja dogodilo pet teških saobraćajnih nesreća.

Pružni prelazi u Bosni i Hercegovni spadaju u kategoriju rizičnih područja. Koliko su opasni pokazuje podatak da se samo na prelazu Stanovi kod Doboja dogodilo pet teških saobraćajnih nesreća.

Nije rijetkost i da građani na društvenim mrežama bilježe trenutke kada voz prolazi, a rampa ostane dignuta, ili da nesavjesni vozači, ali i pješaci, ne poštuju signalizaciju pa u posljednji trenutak pređu preko prelaza.

Objavljen video: Voz udario automobil na pružnom prelazu kod Srebrenika

Na prugama „Željeznica FBiH“ sagrađeno je 195 prijelaza. Svi su obezbijeđeni i obilježeni odgovarajućom signalizacijom. Prema posljednjim podacima, 40 ih je obezbijeđeno aktivnom zaštitom, a 155 pasivnom.

Od Zenice do Sarajeva nalazi se 11 prelaza, a 2005. godine postavljena je nova aktivna zaštita, dok su 2011. godine obezbijeđena dva prelaza kod Živinica, a 2013. četiri od Mostara do Čapljine.

Svi putni prelazi na prugama “Željeznica RS” obezbijeđeni su u skladu sa zakonskim propisima, potvrdila je Aleksandra Simić, portparol “Željeznica RS”.

Od 248 putnih prelaza, 23 su obezbijeđena svjetlosno-zvučnom signalizacijom, 13 mehaničkim branicima, dok su preostali obezbijeđeni saobraćajnim znakovima i „trouglom preglednosti“ – rekla je Simić.

11 nesreća

Da sa posebnom pažnjom vozači i pješaci trebaju pristupiti prelazu pokazuje podatak „Željeznica RS“, gdje je u posljednjih pet godina bilo 11 udesa u kojima je  više osoba poginulo ili teže povrijeđeno ili je nastala veća materijalna šteta.

Kako je rekla Simić, ni u jednom vanrednom događaju nije utvrđena odgovornost „Željeznica RS“, nego drugih učesnika u saobraćaju, na putnim prelazima vozača drumskih vozila, a na otvorenoj pruzi pješaka

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79