Ramza Karajčić kroz suze u sudnici opisala kako je majku ubila udarajući je sjekirom po čelu

U Okružnom sudu u Bijeljini jučer je nastavljeno suđenje Ramzi Karajčić (63) iz Kozluka kod Zvornika koju optužnica tereti za svirepo ubistvo majke Namke Hokić (83), a koje se dogodilo 25. avgusta 2020. godine u porodičnoj kući u Kozluku.
Povreda potiljka

Na sedmom nastavku glavnog pretresa svjedočio je stalni sudski vještak, specijalista patolog Vidak Simić. Patolog Simić je, na upit tužiteljice Vere Lazić, detaljno opisao kakve je povrede po tijelu imala ubijena Namka Hokić i šta je konkretno dovelo do njene smrti.

– Smrt je bila nasilna i nastupila je neposredno nakon oštećenja moždanih centara. Posjekotine su nanesene uz snažan zamah čvrstim mehaničkim predmetom. Ukupno je naneseno pet povreda, četiri na prednjem dijelu glave i jedna na potiljku, koja se nastavlja na vrat i u predjelu lijeve plećke – pojasnio je vještak Simić.

Branilac optužene, advokat Duško Marjanović zatražio je od vještaka Simića da objasni razliku između vještaka sudske medicine i specijaliste patološke anatomije, odnosno koje su nadležnosti jednog i drugog. Vještak Simić je izjavio da “ozbiljna preklapanja postoje” te da je on dao svoje mišljenje.

Kuća u kojoj se desio zločin

Foto: Avaz

Na konstataciju branioca optužene da je mrtvozornica Vesna Cvijetić našla četiri povrede na tijelu ubijene, vještak Simić je izjavio da su evidentirane četiri povrede u predjelu lica, dok je peta pronađena na potiljku te da mrtvozornica, najvjerovatnije, nije okrenula tijelo prilikom utvrđivanja broja povreda.

Serijski udarci

Vještak je naglasio da su dvije povrede na desnoj strani čela i povreda lobanje s nagnječenjem moždane mase, najvjerovatnije, izazvali smrt Namke Hokić. Od tri povrede na licu, svaka je mogla biti smrtonosna, a jedna povreda na jagodičnom dijelu lica bila je duboka devet centimetara, precizirao je vještak Simić.

Na pitanje sudije je li oštećena mogla biti u ležećem položaju, vještak Simić je izjavio da bi u tom slučaju bilo teško objasniti povredu na potiljku te da su svi udarci sjekirom u predjelu lica, koji su serijski izvedeni, bili jaki, što je izazvalo trenutnu smrt oštećene.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. septembar, kada će, na prijedlog odbrane, biti saslušan vještak neuropsihijatar Ratko Kovačević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79