Rankić podnio inicijativu da se poništi rezolucija o Srebrenici

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić podnio je danas Skupštini Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka poništenja rezolucije o Srebrenici, koju je crnogorski parlament usvojio 17. juna.

Rankić je rekao da inicijativu podnosi kao načelnik opštine iz srednjeg Podrinja u kojoj je tokom rata u BiH stradao veliki broj srpskih civila.

Ovo su države koje su do sada usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

“U ime građana opštine Bratunac u kojoj su počinjeni najstrašniji zločini nad 3.267 srpskih civila i vojnika podnosim inicijativu za pokretanje postupka poništenja rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je u Skupštini Crne Gore usvojena 17. juna. Činjenica je da ta rezolucija nije donijeta na osnovu istine, već na osnovu propagande”, naveo je Rankić.

Rankić je istakao da iza njegove inicijative stoji mišljenje Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji.

“Dostavio sam i izvještaj Nezavisne međunarodne komisije koja je utvrdila broj žrtava, svih naroda, na području Podrinja. U tom izvještaju se nedvosmisleno navodi da se u Srebrenici nije desio genocid”, naveo je Rankić.

Ukoliko poslanici crnogorskog parlamenta ne budu prihvatili inicijativu, Rankić je naveo da je ostavljena mogućnost, u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu crnogorskog parlamenta, da se pokrene parlamentarna istraga s ciljem utvrđivanja istine i činjenica koje će kasnije dati odgovor da li rezolucija, donijeta na osnovu propagande, a ne istine treba da ostane na snazi.

On je istakao da ta rezolucija ne doprinosi pomirenju među narodima, već samo još više produbljuje jaz mržnje i netolerancije.

Vučić: Dok sam ja predsjednik u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici

Načelnik opštine Bratunac je inicijativu za poništenje rezolucije o Srebrenici dostavio predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću i svim poslaničkim klubovima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79